Menu

Tovább terjeszkedne a Roszatom

Tovább terjeszkedne a Roszatom
Az összetett oroszországi gazdasági helyzet ellenére sem készül külföldi terveinek felülvizsgálatára a Roszatom – jelentette ki az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

 

Szergej Kirijenko, aki Dmitrij Medvegyev kormányfő kíséretének tagjaként Vietnamban tárgyalt, azt mondta, a makrogazdasági helyzet valójában segíti a társaságot. „Három év alatt megháromszoroztuk a külföldi megrendelés-állományunkat” – emlékeztetett a Roszatom-vezér, és hozzátette: továbbra is a nemzetközi projektek növelésére törekednek.

A terjeszkedés egyik területe éppen Vietnam lehet. Medvegyev Hanoiban például megerősítette, hogy Oroszország várakozásai szerint rövid időn belül keretmegállapodás születhet egy vietnami atomerőmű építéséről és egy nukleáris kutatóközpont létesítéséről.

De Ázsiában másutt is megegyezés-közeli helyzetbe jutott a Roszatom. A cégtől származó információ alapján az Interfax arról számolt be, hogy végső szakaszához érkeztek Kínával a tianwani atomerőmű 7. és 8. energiablokkjának építéséről zajló tárgyalások is. „Mi építettük az első kettőt és most építjük a harmadikat, valamint a negyediket is” – indokolta az esélyeket a hírügynökség forrása.

Előrelépésről számolt be a Roszatom kazahsztáni képviselője is. Mint bejelentette, az orosz konszern arra számít, hogy még az év első felében megállapodást köthetnek a közép-ázsiai szovjet utódállam első nukleáris erőművének megépítéséről. Vitalij Rjabov a kazah fővárosban, Asztanában egy atomenergetikai kiállításon azt mondta, hogy még dolgoznak a részleteken, mert olyan egyezséget szeretnének, amely nyomán könnyebb lesz megkötni a konkrét építési szerződéseket. A tervek szerint az első kazah atomerőműnek 2025-ben kellene elkezdenie az áramtermelést.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére