Menu

Tudást is ad partnereinek a Roszatom

Tudást is ad partnereinek a Roszatom - Atomenergia info

Eddig 37 országból több mint 1500 külföldi diák kapott atomenergetikához kapcsolódó szakmai képzést oroszországi felsőoktatási intézményekben – közölte nemrég a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern fejlesztésért és nemzetközi üzletekért felelős első vezérigazgató-helyettese.

 

Kirill Komarov szavai szerint az orosz atomóriás különleges programokkal, a tananyagok átadásával segít a partnerországoknak a szakember-tartalékok és a megfelelő képzés kialakításában.

A Roszatom igyekszik két részre bontani az oktatási folyamatot, mégpedig úgy, hogy az első az együttműködő országban folyjon, a második pedig Oroszországban. Így ugyanis lehetőség kínálkozik az elméleti ismereteket az oroszországi nukleáris energetikai létesítményekben megszerezhető gyakorlati tapasztalatokkal vegyíteni.

Az orosz atomfelügyelet szerepét is betöltő Rosztyehnadzor pedig a birtokában lévő tudás és tartalékok átadásával szintén segít a partnerállamoknak – mondta Komarov,

és példaként megemlítette, hogy ilyen elemeket tartalmaz a Belarusszal és a Bangladessel zajló együttműködés.

A Roszatom, amely a világ 42 országában tevékenykedik, és a tíz évre szóló külföldi megrendelésállományának értéke meghaladja a 133 milliárd dollárt, a nemzetközi piacokon komplex szolgáltatást kínál. Ebben nemcsak az atomerőmű tervezése és építése, hanem a nukleáris ágazat jogi hátterének és szellemi infrastruktúrájának kialakítása, tehát a szakemberek képzése is szerepel. Így az atomenergetikához kapcsolódó oroszországi egyetemeken olyan államokból is tanulnak leendő atomspecialisták, ahol orosz részvétellel terveznek nukleáris energetikai projektet megvalósítani. A minap például arról érkeztek hírek, hogy a Roszatom bázisintézményeként számon tartott moszkvai MIFI Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetemen tanuló jordániai hallgatók a Rosztovi Atomerőműben töltötték a gyakorlatukat.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére