Menu

Új anyagokat teremthet az összefogás

Új anyagokat teremthet az összefogás
Nyolc, az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó, intézet összefogásával dolgoznak ki a repülőgép- és rakétagyártásban, az atomenergetikában, a gépiparban és a gyógyászatban hasznosítható új, kutatásigényes anyagokat.

 

A 2016-2020 közötti időszakra szóló integrációs programot már áttekintette és jóvá is hagyta az akadémia Szibériai Tagozatának elnöksége.

„A módszer nagy előnye, hogy a résztvevők saját képességeit, lehetőségeit a közös célok érdekében lehet felhasználni. Egyes feladatokat egyes intézetek teljesen önállóan, másokat együtt hajtanak végre” – ecsetelte az elképzelések lényegét Szergej Pszahe, az akadémiai tagozat Szilárdságfizikai és Anyagismereti Intézetének igazgatója. A szakember hozzátette: a program azt is lehetővé teszi, hogy összehangolják az alapkutatások eredményeit, és egyszersmind megtervezzék, hol és milyen formában alkalmazzák majd őket.

A tudós szavai szerint a program önfinanszírozó jellegéből fakadóan nemcsak a Tudományos Szervezetek Szövetségi Ügynökségének hatáskörébe tartozó intézmények vehetnek részt benne, hanem 12 egyetem – köztük külföldiek – és nagy termelőtársaságok is. Az elképzelések szerint az integrációba bevonják például a tomszki és a novoszibirszki állami egyetemet, a moszkvai Bauman Műszaki Egyetemet, a szkolkovói Tudományos és Technológiai Intézetet, valamint a Berlini Műszaki Egyetemet és az izraeli Technion Technológiai Intézetet. Ipari partnerekként olyan cégekre számítanak, mint a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, az űripar számos cégét összefogó Egyesített Rakéta-kozmikus Társaság (ORKK), az űrkutatási berendezéseket fejlesztő Oroszországi Űrrendszerek (RKSZ) vállalat és az egyebek között műszaki kerámiából készült eszközöket, vákuumkamrákat és -kapcsolókat előállító, Szojuz Novoszibirszki Vákuumelektronikai Üzem (NEVZ-Szojuz).

Az új módszerek és technológiák fejlesztése mellett a program keretein belül műszaki központot is kialakítanak a repülőgép-, valamint az űripar számára kidolgozott konstrukciók tesztelésére, és olyan üvegmegmunkálás is kezdetét veszi, amelynek eredményeként az űrberendezések ablakaihoz és optikai kommunikációs rendszereihez szükséges anyagot hoznak létre.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére