Menu

Új fűtőanyag az üzemanyagciklus zárásáért

Új fűtőanyag az üzemanyagciklus zárásáért
A tomszki Szibériai Vegyi Kombinátban elkészült a világon eddig egyedülálló, a jövő energiatermelése, azaz a zárt üzemanyagciklus megvalósítása szempontjából kulcsfontosságú nitrid fűtőanyag prototípusa.

 

A TVSZ-4 elnevezésű uránium és plutónium vegyületekből gyártott fűtőelemkötegeket a gyorsneutronos reaktorok prototípusaiban fogják majd használni. Egyelőre az új fűtőanyagot a belojarszki BN-600-as folyékony nátriumhűtésű gyorsneutronos erőműben tesztelik. A Roszatom „Áttörés” elnevezésű, a zárt üzemanyagciklus megvalósítását célzó programjának részeként megvalósult fejlesztés főtechnológusa, Vlagyimir Trojanov elmondta: kifejezetten innovatív termékről van szó, miután olyan stabil hasadóanyagot fejlesztettek ki, amely hosszabb üzemidőt tesz lehetővé, és ezáltal gazdaságosabbá teszi a gyorsneutronos reaktorok üzemeltetését.

Amennyiben az új fűtőanyag megfelel a tesztek során, a következő lépés a TVSZ-5-ös fűtőelem kifejlesztése lesz, amely az ólomhűtésű BRESZT OD-300-as, 300 MW-os kísérleti gyorsneutronos reaktorok üzemanyagául szolgál. Ezt a típust 2020-ban tervezik üzembe állítani – közölte Szergej Tocsilin, a Szibériai Vegyi Kombinát vezérigazgatója. Az Áttörés program célja ennek az ólom-bizmutos reaktornak, illetve egy nitrid fűtőelemet előállító modulnak a kifejlesztése. A zárt üzemanyagciklus lényege, hogy a hagyományos lassú neutronos erőművek kiégett fűtőanyaga megfelelő feldolgozás után a gyorsneutronos erőművekben hasznosítható, illetve, hogy ezek az úgynevezett szaporító reaktorok üzemanyagot termelnek a lassú neutronos erőművek számára. A zárt üzemanyagciklus ily módon lényegében függetlenné teszi az áramtermelést az urán árától, és a folyamatos újrafeldolgozásnak köszönhetően nagyrészt megoldja a nukleáris hulladék kérdését is.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére