Menu

Új fűtőanyag Dimitrovgrádból

Új fűtőanyag DimitrovgrádbólA világon eddig egyedüliként, negyedik generációs, gyorsneutronos reaktorok számára kezdett MOX - urán-plutónium fűtőanyag előállításába a Volga közelében fekvő Dimitrovgrádban működő Atomreaktorok Tudományos Kutató Intézete (NIIAR).

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó központban tesztüzemben indult meg a gyártás, amelynek célja, hogy biztosítsa az alapanyagot a belojarszki atomerőműbe tervezett BN-800 típusú reaktor üzembe helyezéséhez. Ennek érdekében kétmilliárd rubelból, azaz mintegy 14 milliárd forintból újították fel a szükséges berendezéseket. „Gyakorlatilag mi vagyunk az egyetlenek, akik urán-plutónium fűtőanyagot állítunk elő – büszkélkedett az intézet részlegének vezetője, Vlagyiszlav Kiszlij, és hozzátette: 2015-ben Krasznojarszkban is beindulhat a termelés”. Azt tervezik, hogy összesen másfél tonnát gyártanak ebből a fajta üzemanyagból, amelynek előnye, hogy a kiégett fűtőanyagot a harmadik generációs erőművekben lehet újra hasznosítani és ezáltal zárttá válik az üzemanyagciklus, ami egyben azt is jelenti, hogy a földi uránkészletek sok ezer évre elegendővé válnak.

MOX (Mixed Oxid Fuel) – Újrahasznosítás esetében a reaktorba helyezett fűtőelemek egy része az urán mellett még plutóniumot is tartalmaz. A jövő atomenergetikájában egyre nagyobb szerepet kap majd a kevert (U+Pu)oxid, MOX-üzemanyagú fűtőelemek alkalmazása. Az elmúlt mintegy 35 év alatt nagy fejlődésen ment keresztül a fűtőelem gyártástechnológiája és jelentősen javultak a fűtőelem-paraméterek. Az első generációs PWR-ek fűtőelem burkolata még rozsdamentes acélból, ma már cirkónium-ötvözetből készül. Kidolgozták a kiégő mérgeket tartalmazó fűtőelemeket, melyek hozzájárultak a reaktorok inherens (belső) biztonságának növeléséhez. Jelentősen megnőtt, az üzemanyag megengedhető kiégetési szintje. A mai PWR-ekben az átlagos kiégetési szint 30-35 MWnap/kg. Fejlesztik azokat a fűtőelemeket, amelyek átlagosan 50-55 MWnap/kg-ot fognak lehetővé tenni, ami javítja az üzemanyag hasznosítási hatásfokát. A kevert (U+Pu)oxid alapú fűtőelemek reaktorkörülmények közötti kipróbálása majdnem három évtizede elkezdődött. Jelenleg MOX üzemanyagú fűtőelemet Európa több országában (Belgium, Németország, Franciaország) állítanak elő.

 

További kapcsolódó cikkeink:

Fűtőanyagüzem épül Ukrajnában
Tovább vizsgálják a Westinghouse fűtőanyagát


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére