Menu

Új orosz atomhajó épül

Olyan hajót építenek Oroszországban, amely a legzordabb körülmények között is alkalmas lesz nukleáris anyagok szállítására.
Olyan hajót építenek Oroszországban, amely a legzordabb körülmények között is alkalmas lesz nukleáris anyagok szállítására.

 

Az Izvesztyija napilap számolt be arról, hogy a szentpétervári Krilov Állami Tudományos Központban elkészültek az INF-2 típusjelű jármű tervei. Ez gyakorlatilag önmagában is egyszerre több szállítóhajó feladatait lesz képes ellátni.

Az építése 2020-ban kezdődhet – közölte Vlagyimir Sljacskov főkonstruktőr, és hozzátette: most az a fő kérdés, hogy ki lesz a megrendelő. Szavai szerint eredetileg arra szánták a hajót, hogy a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern számára szállítson kiégett fűtőelemeket, ám az általa kínált lehetőségek a fegyveres erők figyelmét is felkeltették. Így elképzelhető, hogy az üzemeltetésére konzorciumot hoz létre a Roszatom és az orosz védelmi minisztérium.

Nincs még olyan tengerjáró a világon, amely megfelel a kiégett fűtőelemek kezelésére és szállítására vonatkozó nemzetközi előírásoknak, és közben szélsőséges sarkvidéki körülmények között is használható. Márpedig az INF-2 alkalmas lesz arra, hogy minden navigációs korlátozás nélkül közlekedjen az északi hajózási útvonalon.

Az atomhajó hossza 140 méter, szélessége több mint 16 méter, a vízkiszorítása pedig 11 300 tonna lesz.

Az orrkialakításának köszönhetően jégtörő funkciót is képes lesz ellátni, vagyis a jeges vizeken is el tud majd manőverezi. A hajótestben két, vízhatlanul zárható rakteret alakítanak ki, ezekben összesen 40-70 speciális, a kiégett nukleáris fűtőanyagok szállítására kialakított konténert lehet majd elhelyezni, és a fedélzeten is lesz hely konténereknek, technikának. Műszaki adottságainak köszönhetően az INF-2 nemcsak az északi tengereken lesz képes közlekedni, hanem a szibériai folyókra is be tud majd hajózni, vagyis könnyebben megközelítheti az atomlétesítményeket. A feltételezések szerint komoly szerepet szánnak neki az úszó és az Északi-sarkvidékre tervezett kisebb atomerőművek kiszolgálásában is.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére