Menu

Új, tipizált atomerőművek Közép-Oroszországban

Szmolenszk - Új, tipizált atomerőművek Közép-Oroszországban VVER-TOI
A közép-oroszországi régióban működő szmolenszki és kurszki atomerőmű grafitmoderátoros blokkjait leváltó VVER-TOI – „tipizált, optimalizált, informatizált nyomottvizes blokkok” építése többszáz milliárd rubeles befektetést jelent az érintett orosz megyéknek.

 

A Szmolenszk megyei Roszlavli járásban tartott közmeghallgatáson a Roszenergoatom és a helyi hatóságok képviselői szeptember 17-én tájékoztatták a lakosságot a beruházásról, amelynek keretében két új blokk váltja le majd az RBMK-1000-eseket.

Hasonló VVER-TOI blokkok létesülnek majd a Kurszki 2-es kiépítés területén is. Itt négy új blokkot terveznek építeni 2020 és 2026 között. A VVER-TOI tipizált blokk, amelynek konténmentje kettős védelmet biztosít. Egyrészt a hermetikus belső buroknak köszönhetően védett a környezet egy esetleges súlyos reaktorbaleset következményeitől, miután nem juthat ki radioaktív anyag a reaktorcsarnokból, másrészt óvja a reaktort is a durva környezeti behatástól. A beton konténment kibírja akár egy utasszállító repülőgép becsapódását is. A VVER-TOI-t az AESZ-2006-os típust alapul véve fejlesztették ki. Az aktív és passzív biztonsági rendszerek kialakításakor figyelembe vették a legújabb nemzetközi előírásokat és normákat, köztük a fukusimai tapasztalatokat is. A blokkon alkalmazott megoldások kiküszöbölik a személyzet hibázási lehetőségét és lehetővé teszik az erőmű gazdasági mutatóit negatívan befolyásoló leállások minimalizálását is.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére