Menu

Bemutatkozott az új típusú orosz atomreaktor

atomreaktor 3D-ben  
A budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Szakkollégiumának előadásán mutatta be 2013. április 4-én Gyenyisz Kolcsinszkij, a projektgazda tervezőintézet, a szentpétervári Atomenergoprojekt főmérnöke az új típusú 3+ generációs 1200 MW-os nyomottvizes orosz atomerőművi reaktort, annak műszaki, gazdasági és biztonsági paramétereit.

 

A paksi atomerőmű tervezett bővítésére kiírandó tenderen indulni készülő Roszatom állami konszern az idén több hasonló tájékoztató rendezvényt is tervez. A paksi bővítésben érdekelt magyar cégeket is meg kívánja ismertetni a Rusatom Overseas, a Roszatom magyarországi marketingcége a jövőben azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a beszállítói státus kínálhat számukra.

Gyenyisz Kolcsinszkij interaktív számítógépes 3D modell segítségével mutatta be az érdeklődőknek az új típusú reaktorblokkot és annak működését, amelyet a jelenleg épülő oroszországi atomerőművek, köztük a Leningrádi 2-es, a Kalinyingrád megyei Balti, valamint az új fehéroroszországi erőmű számára terveztek. Ezt a típust ajánlotta a Roszatom állami konszern a temelíni (Csehország) tenderre is. Az Oroszországban AESZ-2006-os néven futó projekt megfelel mind az orosz, mind a nemzetközi biztonsági követelményeknek, amit a Warley Parsons független minősítő intézet mellett megerősített a finn nukleáris biztonsági központ, a STUK is. Kínában, a tianwani erőműben átesett a típus a nemzetközi engedélyeztetési eljáráson, illetve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség NAÜ szakértői vizsgálata során 40 különböző bizottság is ellenőrizte azt.

Az új típusú atomreaktor, erőmű 3+ generációs, többszörös védelmet jelentő passzív biztonsági rendszerekkel rendelkezik, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy esetleges rendkívüli helyzetet, elvezetve a hűtés kiesése miatt keletkező hőt. Emellett rendelkezik a típus úgynevezett reaktor olvadékcsapdával, a reaktort körülvevő kettős falú beton konténment pedig akár egy repülőgép becsapódását is kibírja, és egy 9-es erejű földrengésnek vagy egy cunaminak is ellenáll.

A külföldi országok számára is ajánlott atomreaktor típusával indult a Roszatom a csehországi temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tenderen. Gyenyisz Kolcsinszkij elmondta, hogy az orosz rövidítéssel MIR-1200-as – megnövelt teljesítményű Modernizált Nemzetközi Reaktor – lehetővé teszi a helyi beszállítók nagyarányú részvételét az építés során. Csehországban a helyi beszállítói arány mintegy 70 százalék lehet, amennyiben Oroszország nyer a tenderen. Bár még nem írták ki a paksi tendert, a Roszatom ezt az atomreaktor típust ajánlhatja a paksi bővítéshez is. Magyarország esetében a helyi beszállítók aránya meghaladhatná a 30 százalékot, ami számottevő gazdaságélénkítő hatással járna.

 

Kapcsolódó cikkeink:

MIR-1200 – az új orosz reaktor
Az olvadékcsapda
A jövő atomreaktora


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére