Menu

Újabb mérföldkő a Rosztov-4 életében

Újabb mérföldkő a Rostov-4 életében
A dél-oroszországi Rosztov-4 nukleáris blokk berendezéseinek gyártása újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen egy újabb kulcsfontosságú berendezés, a gőzfejlesztő gyártása fejeződött be, amely 11 000 darab nemesacél hőátadó csövet tartalmaz.

 

A Roszatom atomenergetikai vállalatcsoport gépgyártó divíziója, az Atomenergomas Nyrt. vezérigazgatója, Andrej Nyikipelov véleménye szerint a gőzfejlesztő gyártásában közreműködő cégek gyártási technológiája megújult az utóbbi években. A vállalatcsoporthoz tartozó cégek szakemberei nagy erőfeszítéseket tettek az egyedülálló gyártási technológia modernizálására. Jelentős beruházások eredményeként speciális géppark áll rendelkezésre a berendezések gyártására és tesztelésére is.

A gőzfejlesztő impozáns méretekkel és paraméterekkel rendelkezik, hiszen átmérője 4 méter, a hossza 15 méter, a súlya pedig eléri a 340 tonnát. A gőzfejlesztőben található hőátadó csövek átmérője 16 mm, a regiszterek hossza 10 és 14 méter közötti, így az összes, 11 000 darab cső teljes hossza meghaladja a 125 kilométert.

A rosztovi telephelyen jelenleg már három 1000 MW teljesítményű nukleáris blokk üzemel. Az első két blokk 2001-ben, illetve 2010-ben kezdte meg a működését. A Rosztov-3-as blokk pedig 2014. december 27-én csatlakozott a villamosenergia-hálózatra és jelenleg már 50 százalékos teljesítményszinten üzemel. Ez a blokk várhatóan 2015 júliusában érheti majd el a névleges, 100 százalékos teljesítményszintet. A blokk hűtővízellátását az Atomenergomas magyar leányvállalata, a Ganz EEG Kft. 7 óriási szivattyúja biztosítja, egyenként és másodpercenként 17 köbméter vizet szállítva. Hasonló gépeket gyártott a Ganz EEG Kft. a 4-es blokk számára is.

A rosztovi atomerőmű februárban is túlteljesítette a tervezett villamosenergia-termelést, hiszen az elmúlt hónapban 105,2 százalékos teljesítmény-kihasználtsággal működött.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Jól vizsgázik a Rosztov-3 nukleáris blokk


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére