Menu

Rekordtömegű öntvény a VVER-TOI reaktortartályhoz

Újabb rekordtömegű öntvény a VVER-TOI reaktortartályhoz - akár 100 éves élettartam is elképzelhetőAz OMZ-Szpecsztál nehézipari vállalat üzemében is sikerült 2013. decemberében egy 420 tonnás öntvényt gyártani, amely az új típusú orosz VVER-TOI reaktor tartályának alapanyagául szolgál majd.

 

Idén augusztusban az Atomenergomas Nyrt. ukrán leányvállalatánál, az Energomas-Szpecsztál üzemében sikerült első ízben elkészíteni egy ilyen 420 tonna tömegű öntvényt egy újfajta speciális acélból, amely a VVER-TOI reaktor aktív zónájának alapanyagául szolgál. Korábban a reaktortartályhoz használt legnagyobb tömegű öntvény 360 tonnás volt. Az öntés után egy speciális szállítójárművel vitték az öntvényt az OMZ-Szpectál automatizált kovácsműhelyébe. Az 500 Celsius-fokos munkadarabot egy speciális hőszigetelő termoszban szállították a kovácsműhelybe. Az új fajta acél a radioaktivitásnak rendkívüli mértékben ellenálló anyagok osztályába tartozik. Az újfajta acél lehetővé teszi, hogy a reaktortartály tervezett élettartamát 100 évre, vagy annál hosszabb időre kitolják, teljesítményét pedig 30-40 százalékkal megnöveljék.

 

Néhány szó az OMZ-Szpecsztálról

Az OMZ-Szpecsztál az egyik legnagyobb oroszországi nehézipari vállalat. A nukleáris iparhoz szükséges eszközök és felszerelések tervezésére, előállítására, eladására és karbantartására specializálódott. Továbbá különleges fémek gyártásával és egyéb ipari szolgáltatásokkal foglalkozik.

 

Kapcsolódó cikkek:

A reaktorok matuzsálemi kort érnek meg a jövőben
Bemutatkozott Londonban a VVER-TOI
Az atomreaktor szíve

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére