Menu

A Roszatom aggódik az amerikai fűtőanyag ukrajnai használatának felújítása miatt

Ukrajna amerikai fűtőanyag újra? Nukleáris energia, a társadalom és a biztonság - 2014.A Roszatom Állami Konszernt aggasztja annak a döntésnek a politikai háttere, amely alapján a Westinghouse amerikai fűtőanyaggyártó vállalat ismét fűtőanyagot szállíthat az ukrajnai atomerőművek számára.

 

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése alapján Szergej Kirijenko, a Roszatom Állami Konszern vezérigazgatója beszélt erről egy moszkvai fórumon. Az atomenergia: társadalom és biztonság – 2014 elnevezésű nemzetközi fórumon Kirijenko hangsúlyozta, hogy az atomenergetikai ipar számára a biztonság prioritást élvez, ezért kulcsfontosságú feltétel, hogy a döntéseket átgondolt technológiai és műszaki feltételek mentén hozzák meg és nem kívánatos, hogy a döntésekbe politikai aspektusok keveredjenek.

„Amennyiben az atomenergetikában politikai szempontok mentén kezdenek döntéseket hozni, ez veszélyt jelent – hangsúlyozta a Roszatom vezetője. Kirijenko emlékeztetett, hogy nem új keletűek a problémák a Westinghouse fűtőanyagával. Ukrajnában 2009-ben hoztak döntést arról, hogy az egyik ukrán atomerőműben amerikai fűtőanyagot kezdenek használni és 2010-ben, próbaüzemben meg is kezdődött a fűtőanyag berakása. A fűtőanyaggal viszont gondok jelentkeztek 2011-12-ben, miután a fűtőanyag-kazetták deformálódni kezdtek. Kirijenko elmondta, hogy ez aggodalmat keltett, miután az orosz fűtőanyag mellett olyat használtak, amelynek a biztonsága nem garantált, és ami rendszerszinten veszélyezteti nemcsak a biztonságot, de a Roszatom tekintélyét is. Elmondta, hogy 2012-ben az ukrán atomenergetikai felügyelet döntést hozott, amellyel megtiltotta a Westinghouse fűtőanyagának használatát, mivel az ‒ az indoklás szerint ‒ nem biztonságos és ellentétes a műszaki követelményekkel az amerikai fűtőanyag használata. Kirijenko érthetetlennek nevezte azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Ukrajnában visszatérnének az amerikai fűtőanyag használatához.

A Roszatom-vezér szavai szerint „ha a nemzetközi előírásoknak megfelelően születik egy döntés a megfelelő biztonsági vizsgálatok és tesztek után, az normálisnak tekinthető. Abban az esetben viszont, ha politikai döntésről van szó, ez aggodalomra ad okot” – hangsúlyozta Kirijenko.

A hírrel kapcsolatban megszólalt Asot Szarkiszov orosz akadémikus, ismert nukleáris biztonsági szakértő, akit a RIA Novosztyi idézett. Hangsúlyozta, hogy a Westinghouse fűtőanyagának konstrukciós eltérése csökkenti az aktív zóna megbízhatóságát és kockázatot jelenthet nukleáris és sugárbiztonsági szempontból. Korábban az amerikai fűtőanyag használatát engedélyeztetési eljárás előzte meg, és amikor bekövetkezett a fűtőelem-kazetták deformációja, az ukrán nukleáris felügyelet utasítását végrehajtották és kirakták az amerikai üzemanyagot. A korábbi tesztüzem negatív tapasztalatai ellenére most viszont rögtön három reaktorban készülnek használni ezt a fűtőanyagot. Szarkiszov emlékeztetett, hogy az ukrán atomenergetikai felügyeletnek a kérdésben elvi álláspontot képviselő vezetőjét, Jelena Mikolajcsukot nemrég leváltották és ezzel az új kijevi vezetés – elfeledkezve a nukleáris biztonság elsőbbségéről – utat nyitott az amerikai vállalat előtt, ami mélységes aggodalomra ad okot.

Szarkiszov szerint a helyzettel nyilvánvalóan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek is foglalkoznia kell. A nukleáris hatóság befolyásolása egy piaci szereplő érdekében megengedhetetlen precedens, mivel ellentmond a nukleáris biztonsági kultúrának. Az orosz akadémikus különösen cinikusnak nevezte a biztonsággal nem törődő lépést, amelyet két héttel a csernobili katasztrófa évfordulója előtt hoztak meg.

Sajtójelentések szerint az ukrán erőműveket üzemeltetető NAEK Energoatom szerződést készül kötni a Westinhouse-szal amerikai fűtőanyag szállításáról három ukrán reaktor számára. Korábban a Dél-Ukrán Atomerőmű két blokkjában használták próbaüzemben a már említett amerikai fűtőanyagot, de a kazetták deformációja miatt a nukleáris hatóság utasítására kirakták azt. Ezután Csehország sem kívánt vásárolni amerikai fűtőanyagot.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére