Menu

Ukrán atomenergetika – Oroszország segített

Putyin: Oroszország segített megoldani az ukrán atomenergetikai problémákatVlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti moszkvai sajtóértekezletén beszámolt arról a eseményről, hogy orosz szakemberek részvételével és közreműködésével sikerült felszámolni az amerikai nukleáris fűtőelemek okozta gondokat egy ukrán atomerőműben.

 

Putyin a sajtótájékoztatón utalt rá, hogy a dél-ukrán atomerőműben a korábbi időszakban amerikai fűtőanyagot használtak kísérleti jelleggel és e döntés eredményeként a Westinghouse fűtőkazettái súlyosan deformálódtak. Az orosz elnök felhívta az újságírók  figyelmét arra a tényre, hogy orosz szakemberek oldották meg az atomenergetika területén jelentkezett problémát és ezután újra orosz fűtőanyaggal töltötték föl a dél-ukrán atomerőmű reaktorait. Ennek azért van jelentősége, mert a reaktorokat eredetileg is az orosz fűtőanyag használatára tervezték.

2012-ben és 2013-ban a dél-ukrán atomerőmű 2-es és 3-as blokkjában az átrakás során vették észre, hogy az amerikai Westinghouse cég által gyártott fűtőelem-kötegek eldeformálódtak. Az ukrán pénzügyi hatóságok előzetes értékelése szerint, az eldeformálódott fűtőelemek miatt 114 millió hrivnya (több mint 3 milliárd forint) kár érte Ukrajna gazdaságát. Az ukrán nukleáris ellenőrző hatóság a kellemetlen incidens után megtiltotta a Westinghouse fűtőanyagok használatát az ukrán atomerőművekben.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ukrajna perre megy a Westinghouse-zal
Ukrán tiltakozóakció a Westinghouse ellen
Tovább vizsgálják a Westinghouse fűtőanyagát

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére