Menu

Űrtechnológia az atomerőművekben

Űrtechnológia az atomerőművekben
Az atomerőmű-balesetek megelőzésében segíthet az az intellektuális megfigyelő- és vibrációdiagnosztikai rendszer, amelyet az orosz állami űrkutatási konszern, a Roszkoszmosz Oroszországi Űrrendszerek (RKSZ) nevű társaságánál fejlesztettek ki.

 

A berendezés nemcsak a biztonságot, hanem a hatékonyságot is javítja az atomerőművekben – írja a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendszer kizárólag orosz gyártmányú alkatrészekből áll.

A vibrációdiagnosztikai rendszer lehetővé teszi, hogy kimutassák a rendellenesség előtti állapotokat és nagy pontossággal felmérjék az egyes kulcsfontosságú atomerőművi berendezések élettartamának, működőképességének tartalékait. A rendszer alapját széles sávú ICP-gyorsulásmérők hálózata adja. Ezek adatait összegyűjtik és feldolgozzák egy olyan, különleges szoftver segítségével, amely képes automatikusan elemezni az atomerőmű csomópontjainak, berendezéseinek az állapotát, és karbantartási ajánlásokat tenni a személyzetnek.

„A szakembereink, miniatűr, széles sávú gyorsulásmérőkre és hangnyomás-érzékelőkre alapozva, importhelyettesítő, tízcsatornás, intellektuális vibrációdiagnosztikai rendszert fejlesztettek ki” – idézi a jelentés az RKSZ-hez tartozó, a közép-oroszországi Penzában működő Fizikai Mérések Tudományos Kutatóintézetének (NIIFI) vezérigazgatóját, Andrej Nyikolajevet.

A tudós szavai szerint az intézetben megalkotott, új gyorsulásmérők felülmúlják a külföldi megfelelőiket: olcsóbbak, és szélsőséges körülmények között megbízhatóbban működnek.

A NIIFI elsősorban az orosz űripar számára fejleszt adatérzékelő és -feldolgozó berendezéseket, de ott készült rendszerek figyelik az összes oroszországi, valamint több külföldi, például Belaruszban, Bulgáriában, Indiában, Iránban és Kínában épülő, illetve üzemelő atomerőmű működését is.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére