Menu

Útban a gőzfejlesztők Asztravecbe

Útban a gőzfejlesztők Asztravecbe
2017 júniusában a Roszatom orosz atomenergetikai konszernhez tartozó AEM Tyehnologii társaság volgodonszki üzeméből útnak indították a négy PGV-1000 típusú gőzfejlesztőt, amely a Belorusz Atomerőmű 2. blokkja számára készült.

 

A négy gőzfejlesztő hosszú utat tesz meg az Asztravec városa mellett épülő erőműig. Az uszályig négy éjszakán keresztül vezetett az út, ezt követően vízi, majd pedig vasúti szállítás következett. Az út teljes hossza 3000 km.

A PGV-1000 típusú gőzfejlesztő átmérője mintegy 4, hossza pedig 15 méter.

A gőzfejlesztők egyenként 340 tonna súlyúak. A cég jelenlegi technológiai kapacitása évi 8 gőzfejlesztő legyártása.

Belorussziában jelenleg két VVER-1200-as típusú 3+ generációs blokk épül, amelyek a fukusimai atomerőmű-balesetet követően meghatározott legszigorúbb nukleáris elveknek és követelményeknek is megfelelnek. Ez a típus optimális kombinációban tartalmazza az aktív és passzív biztonságvédelmi rendszereket, valamint számos más innovatív biztonságvédelmi rendszerrel bír a nukleáris biztonság maximalizálása érdekében. E projekt magyar vonatkozása, hogy hasonló, VVER-1200 típusú blokkok fognak megépülni a Paks II-projekt keretében is.

Az előzetes tervek szerint a belorusz 1. blokk 2018 novemberében, a 2. blokk pedig 2020 júliusában kezdheti meg működését, ezáltal biztosítva a 2400 MW össznukleáris kapacitást.

Az alábbi videón megtekinthető, milyen egy hasonló nagyberendezés, egy reaktortartály vasúti szállítása.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére