Menu

Üzembiztosan üzemel a BN-600 típusú gyorsneutronos orosz reaktor

Üzembiztosan üzemel a BN-600 típusú gyorsneutronos orosz reaktor
Oroszország jelenleg világelső a gyorsneutronos technológia alkalmazásában.

 

A belojarszki telephelyen 1980 óta működő BN-600 típusú gyorsneutronos blokk 2015 januárjában 102,3 százalékos, februárban pedig 99,09 százalékos teljesítmény kihasználtsági tényezővel működött üzembiztosan, ezzel is bizonyítva e technológia létjogosultságát, hatékonyságát és biztonságos üzemeltetését is.

A gyorsneutronos reaktorok rendkívüli jelentőségét az adja, hogy az ilyen típusú reaktorok elterjedésével és a zárt üzemanyagciklus megvalósulásával lehetőség nyílik arra, hogy az atomenergia továbbra is fenntartható módon legyen képes hozzájárulni a világ növekvő energiaéhségének kielégítéséhez. Éppen ezért Oroszország stratégiai feladatnak tekinti a gyorsneutronos reaktor fejlesztésével kapcsolatos kutatásokat.

A belojarszki telephelyen a BN-600 gyorsneutronos reaktor továbbfejlesztéseként már megépült egy újabb, 800 MW teljesítményű, BN-800 típusú reaktorral felszerelt energiablokk is, amely 2014. július 27-én érte el az első kritikusságot. Jelenleg az előkészítő munkálatok vannak folyamatban a reaktor kereskedelmi üzemének megindítása érdekében.

A világ legnagyobb gyorsneutronos, BN-800 típusú blokkjának elsődleges feladata nem a villamosenergia-termelés lesz, hanem az, hogy az új technológiai újítások és megoldások üzemeltetési tapasztalatokat biztosítsanak a szintén ezen a telephelyen 2020-ig megépítendő BN-1200 típusú gyorsneutronos reaktor számára.

 

Kapcsolódó cikkek:

Készül a BN-1200-as reaktor

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére