Menu

A WANO elnöke elégedett az orosz 3+ generációs blokkal

A Roszatom vezetőjének és munkatársainak gratulált a világ első 3+ generációs blokkjának üzembe helyezéséhez az Atomerőművet Üzemeltetők Világszövetségének (WANO) elnöke. 
A Roszatom vezetőjének és munkatársainak gratulált a világ első 3+ generációs blokkjának üzembe helyezéséhez az Atomerőművet Üzemeltetők Világszövetségének (WANO) elnöke.

 

Jacques Régaldo március eleji oroszországi látogatása során találkozott és az együttműködés aktuális kérdéseiről tárgyalt Alekszej Lihacsovval, az orosz állami atomkonszern vezérigazgatójával, valamint ezt megelőzőleg megtekintette az új 3+ generációs blokkot Novovoronyezsben.

A Novovoronyezsi Atomerőmű szakmai különlegességét az adja, hogy minden egyes blokkja – egy-egy nyomottvizes VVER típus első példánya – üzemel vagy üzemelt, hiszen 3 blokkot már leállították, a hatodik, VVER-1200 típusú blokk kereskedelmi üzeme (amely egyben a második kiépítés első blokkja) viszont február végén vette kezdetét. Jacques Régaldo megtekintette a legújabb 3+ generációs blokkot és az oktatóközpontot is, ezt követően pedig kijelentette: a Novovoronyezsi Atomerőmű személyzete büszke lehet az új blokk beindítására

A Don folyó partján, Voronyezstől 42 kilométerre, délre található Novovoronyezsi Atomerőműben a legújabb, kereskedelmi üzembe lépett blokk mellett már épül egy ugyanolyan VVER-1200 típusú blokk is.

A WANO (World Association of Nuclear  Operators) 1989-ben alakult nukleáris szervezet, amelynek célja az atomerőművek üzemeltetői közötti tapasztalatcsere erősítése a nukleáris biztonság és az üzemeltetés megbízhatóságának növelése érdekében. A szövetségbe 125 szervezet tartozik – nemcsak az összes atomerőművet üzemeltető cég, hanem más, az üzemeltetéshez segítséget nyújtó ágazati szervezetek is. Oroszországot, több a Roszatomhoz tartozó cég és szervezet képviseli a WANO-ban, köztük például az atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom, az atomjégtörő-flottát üzemeltető Roszatomflot, valamint néhány tervezőiroda is.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére