Menu

A Kormány eleget tett tájékoztatási kötelezettségének az Európai Bizottság felé a paksi államközi egyezménnyel kapcsolatban

A Kormány eleget tett tájékoztatási kötelezettségének az Európai Bizottság felé a paksi államközi egyezménnyel kapcsolatbanA Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény (a továbbiakban nevezve: Egyezmény) kihirdetéséről szóló 2014. évi II. törvény általános indokolása szerint:

 

„Az Egyezmény tervezete az Európai Bizottság részére megküldésre került, az Egyezmény megkötése ellen a Bizottság nem emelt kifogást. Az előzetes véleményezési kötelezettség az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó szerződés 103. cikke alapján áll fenn.”

A Kormány az Euratom szerződés 103. cikke szerinti kötelezettségének tett eleget akkor, amikor megküldte az Európai Bizottság részére az Egyezmény tervezetét, amellyel kapcsolatban Brüsszel politikai vagy jogi jellegű kifogással nem élt a határidőn belül.

A 30 napos rendelkezésre álló határidő lejárta után, 2014. január 14-én az Európai Bizottság csak arról tájékoztatta a Magyar Kormányt, hogy nem emel kifogást az Euratom Szerződés értelmében a megkötendő szerződés ellen.

Miután az Európai Bizottság az Egyezmény megkötése ellen nem emelt kifogást, 2014. január 14-én sor kerülhetett a megállapodás aláírására.

Magyarország Kormánya elkötelezett a tekintetben, hogy a jövőben is folyamatosan együttműködjön az Európai Unióval, és mindent megtegyen annak érdekében, hogy biztosítsa az Egyezmény végrehajtásának megfelelőségét.

 

Forrás: kormany.hu (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére