Menu

A NAÜ lezárta magyarországi nukleáris védettségi tanácsadó misszióját

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői csoportja a mai napon befejezte magyarországi nukleáris védettségi tanácsadó misszióját.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői csoportja a mai napon befejezte magyarországi
nukleáris védettségi tanácsadó misszióját.

 

Magyarország Kormánya egy 12 napos felülvizsgálati eljárás lefolytatására kérte fel a Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálatot (IPPAS – International Physical Protection Advisory Service), hogy vizsgálja meg, mennyiben teljesültek a korábbi, 2013-ban lefolytatott felülvizsgálat során tett ajánlásaik és javaslataik.

Az IPPAS szakértői csoportja áttekintette a nukleáris védettség jogi és hatósági hátterét, továbbá a nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények és tevékenységek fizikai védelmét, beleértve a számítógépes védelmet is. Megvitatták a Nukleáris Anyagok Fizikai Védelméről szóló Egyezmény (Convention on the Physical Protection of Nuclear Material – CPPNM) 2005. évi, tavaly hatályba lépett módosításának magyarországi végrehajtását, amely a nukleáris anyagok és létesítmények védelmének megerősített keretrendszerét biztosítja. Magyarország a Módosító Jegyzőkönyvet 2008-ban ratifikálta.

A szakértői csoport áttekintette továbbá a Magyarországon létesíteni tervezett két atomerőművi blokk fizikai védelmi, illetve nukleáris anyagok nyilvántartásával és a védettségi felügyelettel kapcsolatos gyakorlatát hatósági és létesítményi szinten. A szakértői csoport helyszíni látogatást tett a Paksi Atomerőműben és a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT), a fizikai védelem terén tett intézkedések vizsgálata céljából.

A szakértői csoport megállapította, hogy Magyarország dicséretre méltó előrehaladást ért el a korábbi felülvizsgálati misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtása terén. Azonosítottak számos jó gyakorlatot, és újabb ajánlásokat és javaslatokat fogalmaztak meg a további fejlesztések érdekében. Az öt államból, valamint a NAÜ-től érkezett hétfős szakértői csoportot Stephan Bayer, az Ausztrál Biztosítéki és Non-proliferációs Iroda igazgatója vezette. A delegáció Budapesten megbeszéléseket folytatott az OAH, az ORFK és a nukleáris védettséggel foglalkozó további szervezetek képviselőivel. Muhammad Khaliq, a NAÜ Nukleáris Anyagok és Létesítmények Védettségi Részlegének vezetője elmondta: „Minden olyan országnak, amely rendelkezik atomerőművel, valamint annak kapacitása bővítését tervezi, erős elkötelezettséget kell vállalnia a nukleáris védettség iránt. „Magyarország erős elkötelezettségét a nukleáris védettség és a NAÜ tanácsadó szolgálatai iránt az bizonyítja, hogy a NAÜ védettségi irányelveit maradéktalanul alkalmazza és a NAÜ különböző tanácsadó szolgálatait igénybe veszi a hatékony nukleáris védettségi rendszer létrehozása és fenntartása érdekében.

Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese kiemelte, hogy Magyarország elégedett a misszió jelentésével mint a hazai védettségi rendszer független felülvizsgálatának eredményével.” „Büszke vagyok arra, hogy a szakértői csoport számos jó gyakorlatot azonosított, amelyeket a NAÜ a nemzetközi közösséggel megoszt”.

 

Háttér

A NAÜ által vezetett jelenlegi misszió (a program 1995. évi indulása óta) a hetvenhatodik volt. Az első IPPAS-missziót Magyarországon 1997-ben végezték, a másodikat pedig 2013. május 26. és június 07. között.

Az IPPAS-missziók célja a tagállamok nukleáris védettségi rendszere hatékonyságának növelése. A missziók a nemzetközi szabályozás hazai alkalmazásához tanácsokat, valamint a nukleáris és egyéb radioaktív anyagok, illetve a kapcsolódó létesítmények védettségével összefüggésben NAÜ-útmutatást adnak.

A missziók tagjai nemzetközi szakértők, akik megvizsgálják az adott állam fizikai védelmi rendszerét,
amelyet összehasonlítanak a nemzetközi jó gyakorlatokkal, továbbá a hatékonyság növelésére irányuló
javaslatokat tesznek. Az IPPAS-missziók mind nemzeti, mind létesítményi szinten lefolytatják a felülvizsgálatot.

 

Forrás: OAH


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére