Menu

Egyre többen ismerik fel az atomenergiával járó előnyöket idehaza

Atomerőmű - Egyre többen ismerik fel az atomenergiával járó előnyöket idehazaA korábbi évekhez hasonlóan a felnőtt magyar lakosság több mint háromnegyede egyetért a paksi atomerőmű működésével.

 

Öt magyar állampolgárból pedig négyen gondolják úgy, hogy az ország villamosenergia-igényének még nagyobb részét kellene hazai forrásból fedezni, derült ki egy most készült országos reprezentatív felmérésből. További fontos tendencia, hogy egyre többen ismerik a tényt, miszerint az atomenergia használata nem jár üvegházhatású gázok kibocsátásával.

A TNS Hoffman két évtizede követi, hogyan gondolkozik a hazai lakosság az atomenergiáról és a többi villamosenergia-forrásról. A tavalyi évhez képest markánsan változott a közvélemény annak megítélésében, hogy az atomerőművek szén-dioxid kibocsátással hozzájárulnak-e az üvegházhatáshoz, vagy sem.

Egyre többen ismerik a tényt, miszerint az atomenergia használata nem jár üvegházhatású gázok kibocsátásával, a korábbi felmérésekhez képest 11 százalékkal tudják többen, hogy a nukleáris-alapú energiatermelés nem szennyezi a levegőt. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, ráadásul a működő négy paksi blokk évente kétmillió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.

Az elmúlt évhez képest is tovább erősödött az állampolgárok bizalma az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. biztonságosságával kapcsolatban. Döntő többségük, a válaszadók 91 százaléka a biztonsági előírásokat legalább megfelelőnek, vagy annál szigorúbbnak tartja. A többség, 70 százalék vélekedik úgy, hogy az atomerőműben meglehetősen, vagy nagyon szigorúan be is tartják a biztonsági előírásokat. Ennek egyik oka az lehet, hogy az Európa Tanács által kezdeményezett Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (stressz-teszt) eredményeit ellenőrző nemzetközi szakértői csoport felülvizsgálati jelentése megerősítette, hogy a paksi atomerőmű teljes mértékben megfelel a jelenlegi legkorszerűbb biztonsági előírásoknak.

A korábbi eredményekhez képest tovább nőtt azok aránya, akik egyetértenek az atomerőmű üzemidejének meghosszabbításával, a létesítmény 30 kilométeres körzetében élők között pedig még erősebb a projekt társadalmi elfogadottsága. A közvélemény többsége tisztában van azzal, hogy az atomerőmű termelésének meghatározó szerepe van hazánk megbízható, megfizethető és környezetkímélő villamosenergia-ellátásában és segítségével csökkenthető az importtól való függés is.

A felnőtt magyar lakosság háromnegyede (76 százalék) évek óta egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik, amely nemzetközi szinten is igen jó eredmény. A paksi atomerőmű környezetében élők körében még inkább kiugró a bizalom magas aránya az atomerőmű működése iránt, az itt élők 95 százaléka támogatja annak működését.

A megkérdezettek közül a legtöbben a nukleáris energiát tartják a legolcsóbb villamosenergia-forrásnak (43 százalék), ezt követik a megújulók (34 százalék), majd pedig a fosszilis energiaforrások (23 százalék). 5 magyar állampolgárból 4-en gondolják úgy, hogy az ország villamosenergia-szükségletének a jelenleginél nagyobb részét kellene hazai előállításból fedezni. A lakosság jelentős része, 41 százaléka legfeljebb 10 százaléknyi energiahordozó-importot tart elfogadhatónak, a 25 százalékos importarányhoz a megkérdezettek további harmada járulna hozzá. Ez különösen azért érdekes, mert a villamosenergia-import jelenleg 30 százalék körüli.

Bár a megújuló energiákba vetett bizalom továbbra is magas, a lakosság jelentős többsége, 69 százaléka meghatározó szempontként említette az energia árát. A lakosság nagyobb része nem lenne hajlandó többet fizetni a villamos energiáért, ha azt drágább energiaforrásokból állítanák elő – még ha az megújuló is.

 

Forrás: energiaoldal.hu

 

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére