Menu

Az orosz fővállalkozó vezetője Pakson járt

Az orosz fővállalkozó vezetője Pakson járt
Helyszíni szemlén járt Pakson a tervezett új atomerőművi blokk orosz fővállalkozó cégének vezetője kedden - tájékoztatta az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. az MTI-t.

 

Az orosz fővállalkozó Atomsztrojexport – Nyizsnyij Novgorodi Atomenergoprojekt (ASE-NIAEP) és a megbízó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., valamint a Miniszterelnökség munkatársai második alkalommal tartottak negyedéves értékelő megbeszélést. Valerij Limarenkót, a fővállalkozó cég vezetőjét Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztosa fogadta.

A 2014 decemberében aláírt fővállalkozói szerződés értelmében idén januárban megkezdődött a két új paksi reaktorblokk tervezése, az építés előkészítése. Ennek keretében szükség van egyebek között az új blokkok terveinek helyszíni adottságokhoz való adaptálására és az engedélykérelmek előkészítésére. A jelenleg is zajló folyamatot az elmúlt 4 hónapban számos szakértői szintű konzultáció segítette. A reaktorok tervezése és a telephely-vizsgálatok előkészítése párhuzamosan zajlik.

A paksi telephelyen jelenleg négy szintén orosz, VVER-440 típusú blokk működik, amelyeket 1982-87 között helyeztek üzembe. A tervek szerint ezektől északra épül meg két újabb reaktor, egyenként 1200 megawattos villamos teljesítményű, VVER-1200 típusjelzésű blokk.

 

Fotó: Kövi Gergő


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére