Menu

Benyújtásra került a természetvédelmi engedélykérelem

Benyújtásra került a természetvédelmi engedélykérelem

A 78-140/2016. ügyiratszámú jogerős környezetvédelmi engedélyben meghatározott előírások teljesítése érdekében 2017. szeptember 15-én benyújtásra került a természetvédelmi engedélykérelem a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatalához.

 

Az új atomerőművi blokkok létesítésének felvonulási területe nem képez önálló természeti értéket, de az itt élő néhány növény- és állatfaj kapcsán a környezetvédelmi engedély előírja, hogy „a kivitelezés során a védett állat- és növényfajok oltalmára kiemelten ügyelni kell. Amennyiben védett állat- vagy növény faj áttelepítése válik szükségessé, úgy azt a Kormányhivatalnál engedélyeztetni kell”.
A természetvédelmi engedélykérelem a felvonulási területen található védett növény- és állatfajok áttelepítésére, illetve maggyűjtésre vonatkozik. Kiemelt érték a felvonulási területen jelentős létszámú populációkban élő, vagy ott táplálékot találó védett növény- és állatfaj, mint a tollas szálkájú árvalányhaj (Stipa pennata), homoki árvalányhaj (Stipa borysthenica), a homoki varjúháj (Sedum hillebrandtii), a sisakos sáska (Acrida ungarica), az apró tarlósáska (Omocestus minutus), a zöld gyík (Lacerta viridis), egyéb más védett fajok mellett.

Az áttelepítés a felvonulási területen kijelölt, nagyrészt természetes határokkal rendelkező menedékhelyre fog megtörténni.

E terület alapvető feladata, hogy menedéket és otthont adjon a felvonulási terület értékes növény- és állat-együtteseinek, ahol az állatok élhetnek, szaporodhatnak. A menedékhelyről a munkálatok befejezése után a növény- és állatfajok visszatelepülhetnek a környező, számukra alkalmas élőhelyfoltokra, területekre, majd a jelenlegihez hasonló értékes együtteseket hozhatnak létre. A beavatkozás célja a felvonulási terület jelenleg meglévő ökológiai értékeinek megóvása.

 

Forrás: mvmpaks2.hu

Fotó: paks.hu


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére