Menu

Az atomenergiát a franciák 59%-a szerint fenn kell tartani

az atomenergiát fenn kell tartani
Alig több mint két évvel a fukusimai atomkatasztrófa után a francia közvélemény újra kedvezőbben ítéli meg a nukleáris energia felhasználását.

 

Az IFOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint ma 36% támogatja az atomenergiát, azaz a nukleáris energia felhasználását, szemben a 2011 novemberi 33 százalékkal, míg az ellenzők aránya 14%-ra csökkent, a 2011 novemberi 17-tel szemben. A “bizonytalanok” aránya 34%, szemben a korábbi 40%-kal, és két év óta először kevesebben vannak, mint az atompártiak. 16% egyáltalán nem nyilvánított véleményt. (Aiolus News)

Ami a nukleáris energiának az ország energiafelhasználásában való szerepét illeti, 59% úgy véli, hogy fenn kell tartani a jelenleg működő atomerőműveket, mert ezzel biztosítják Franciaország energetikai függetlenségét. Csupán 41% gondolja úgy, hogy háttérbe kellene szorítani az atomenergiát, és a veszélyessége miatt csökkenti kell a részesedését is.

Mindazonáltal az atomenergia jelenlegi támogatottsága alatta marad a 2008 júliusában mért, 67%-os aránynak. Akkoriban a hivatalos propagandában az atomerőművek viszonylag csekély széndioxid-kibocsátását hangsúlyozták.

Franciaországban az atomenergia mindig is összefüggött a “függetlenség” kérdésével. Az ország már az 1960-as évek kezdetétől ragaszkodott például az “önálló elrettentő erőhöz”, a NATO-tól is független atomfegyverhez, és ez hozzáállás hatja át a mai napig a francia hozzáállást a nukleáris energia békés célú felhasználásában is, amelyet csak ideiglenesen tud egy-egy súlyosabb baleset enyhíteni.

 

Forrás: energiacentrum.com/Aiolus News

 

Kapcsolódó cikkeink:

Támogatják a franciák a békés atomot
Tiltakozóakció Franciaországban

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére