Menu

Bejelentették a V4G4 Kiválósági Központ létrehozását

V4G4 Kiválósági Központ - bejelentéseA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium üdvözli a V4G4 Kiválósági Központ létrehozásáról szóló hivatalos bejelentést, amellyel nyilvánosan is megkezdődött a Visegrádi Régió országai nukleáris kutatóintézeteinek – a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MTA EK), a lengyel Narodowym Centrum Badań Jądrowych (NCBJ), a cseh ÚJV Řež és a szlovák VUJE, a.s. – közös munkája a 4. generációs (G4) atomreaktorok kutatás-fejlesztési-innovációs feladatainak tekintetében.

 

A V4G4 Kiválósági Központ megalapításáról szóló okiratot a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák nukleáris kutatóintézetek 2013. július 18-án írták alá a Magyar Tudományos Akadémia Kodály termében. A ünnepélyes ceremónián megjelenteket a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Szász Domokos köszöntötte. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár, aki több szempontból is rendkívülinek értékelte a Visegrádi Régió országai között létrejött új együttműködést.

A nukleáris kutatás-fejlesztés fontos lépéseket tesz annak érdekében, hogy az atomenergetika számára nélkülözhetetlen, jelenleg rendelkezésre álló nyersanyagok felhasználási idősávját meghosszabbítsa, és hogy a nukleáris alapú villamosenergia-termelés során keletkező kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladék mennyiségét minimalizálja – hívta fel a figyelmet Kovács Pál. A kutatás során vizsgált reaktortípusoktól (a nátrium-, a gáz-, az ólom- és ólom-bizmut hűtésű gyorsreaktor, valamint a sóolvadékos és a szuperkritikus nyomású vízhűtésű reaktor) függetlenül valamennyi innováció és eredmény ezen célt hivatott szolgálni. Az atomerőművek 4. generációjának kifejlesztésére irányuló projektek olyan, már eleve biztonságos energetikai reaktorok létesítését teszik lehetővé, amelyek egyszerre teljesítik mind a nukleáris biztonság, mind pedig a nukleáris fegyverek elterjedése megakadályozásának (az ún. non-proliferációnak) kritériumait – hangsúlyozta Kovács Pál.

Az energiaügyért felelős államtitkár kifejtette, összhangban a bécsi Nemzetközi Nukleáris Védettségi konferencián megfogalmazott igényekkel, szükség van az atomenergia globális elterjedésében fontos szerepet játszó non-proliferáció biztosítása érdekében a szilárd nemzetközi jogszabályi környezet mielőbbi megteremtésére. Hangsúlyozta, elkezdődött az atomenergia Fukushima utáni új korszaka. A célzott biztonsági felülvizsgálatok lezárultak, a feltárt és szükségesnek ítélt intézkedések meghozatalával pedig olyan lépéseket sikerült tenni, amelyek következtében a nemzetközi atomenergetikai együttműködésekkel a világ országai egyszerre képesek tenni a Föld biztonságáért és a hosszútávon fenntartható, környezetbarát atomenergia elterjedéséért.

Az eseményhez kötődően az államtitkár elmondta, habár az Európai Unió a régió energiaellátás-biztonságának megteremtésére irányuló, eredetileg tervezett politikai célja meghiúsult, és emellett a Nabucco West földgázvezeték projekt szükséges támogatása hiányában a régió elesett egy diverzifikációs lehetőségtől is, Magyarország a V4 elnöki posztjának 2013. július 1-jével kezdődött betöltése során mindent megtesz annak érdekében, hogy közös válaszokat találjon a régió problémáit – köztük az energiabiztonságot – érintő kérdésekben. Hozzátette: emellett a mostani egyedülálló kezdeményezés új vetületét adja a Visegrádi Négyek közötti eddig eredményes együttműködéseknek.

Az atomerőművek új, IV. generációjának kifejlesztése kapcsán még 2000-ben indult a Generation IV. International Forum (GIF) nagyszabású nemzetközi projekt az Amerikai Egyesült Államok kezdeményezésére. A projekt alapvető célja olyan reaktortípusok kifejlesztése és üzembe állítása, amelyek zárt üzemanyagciklussal működnek, azaz az elhasznált nukleáris üzemanyagot nyersanyagként képesek újra felhasználni fűtőanyag gyártásához, szétválasztási és az elemek felcserélésén alapuló (ún. transzmutációs) eljárások segítségével, ezáltal minimálisra tudják csökkenteni a működéshez szükséges nyersanyag és a keletkező radioaktív hulladék mennyiségét.

Az MTA EK, a cseh ÚJV Řež és a szlovák VUJE, a.s. nukleáris kutatóintézetek 2010-ben aláírták az ALLEGRO projekt együttműködési szándéknyilatkozatát, amely az ALLEGRO konzorcium és egy kizárólag kutatási célokat szolgáló, 75 MW hőteljesítményű, gázhűtésű demonstrációs reaktor majdani létrehozását tűzte ki célul. Az együttműködéshez 2012 folyamán a lengyel NCBJ nukleáris kutatóintézet is csatlakozott.

A V4G4 Kiválósági Központ feladata az együttműködés alapját jelentő ALLEGRO 4. generációs atomerőművi kutatás-fejlesztési projekt nemzetközi reprezentációja, valamint a szakmai és adminisztratív háttér biztosítása 2018-ig. A Kiválósági Központ a tudományos munka mellett – fiatal kutatók és mérnökök bevonásával a kutatás-fejlesztési tevékenységekbe – hozzájárul a nukleáris szakértelem magas szintjének fenntartásához is. Magyarország a projekt keretében a fűtőelem-ciklus zárását fogja vizsgálni, a lengyel fél az anyagvizsgálatért, a cseh fél a magas hőmérsékletű gáz technológiai hasznosítására irányuló, míg a szlovák fél a tervezési-biztonsági vizsgálatokért felel majd.

2013. július 18. 19:25

 

Fotó: Bartolf Ágnes

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére