Menu

Óriási megújuló energiatárolókra lesz szükség 10 éven belül

Óriási megújuló energiatárolókra lesz szükség
Egy megújuló energiát termelő létesítmény kihasználtsága sokban függ attól, hogy mennyire képes eltárolni a felgyülemlett energiát. Ez különösen lényeges lehet olyan energiaforrások esetében, mint a nap és a szél, amelyek mennyiségét nehéz előre tervezni.

 

A Navigant Research piackutató intézet előrejelző számításokat végzett a nap- és szélenergia várható világméretű termeléséről és annak az elektromos hálózatokba való bevezetéséről. A dokumentum szerint a következő évtizedben e két forrásból 1.300 GW-os új kapacitással kell számolni. Mivel ekkora energiamennyiség felvételére a hálózatok a jelenlegi helyzetből kiindulva nem lesznek képesek, a túltermelés káosszal fenyegethet elsősorban Észak-Amerikában, Európában és Ázsia Csendes-óceáni felén. Éppen ezért a tárolási rendszerek kulcsszerepet kell hogy kapjanak a szolgáltatók fejlesztési stratégiáiban, és a következő 10 évben legalább 21,8 GW-nyi kapacitást kell üzembe helyezni.

Mint Anissa Dehamna, a Navigant vezető elemzője emlékeztetett rá, Németországban, Japánban és az Egyesült Államokban már fogadtak el olyan törvényeket, amelyek különböző ösztönzőkkel szorgalmazzák a megújuló energiákat tároló rendszerek létrehozását. Ezeknek a jövőben jelentős hatása lehet a nap- és szélenergia-tárolók piacán.

 

Forrás: EnergiaCetrum – Aiolus News


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére