Menu

Radioaktív ólom a rák ellen

radioaktiv orvoslás
A legsúlyosabb betegeken segítene a francia atomenergia-ipari vállalat orvosi részlegének vezetője szerint a nukleáris gyógyászat, amely fantasztikus lehetőségeket rejt a halálos, nehezen kezelhető daganatok kezelésében.

 

“Azok a daganatok érdekelnek bennünket, amelyekkel szemben nagyon korlátozott arzenállal rendelkezünk. Ilyen például a petefészek-, a gyomor- és a hasnyálmirigy-daganat, melyek esetében óriási igény mutatkozik, és rengeteg beteg vár kezelésre” – mondta az Areva Med igazgatója, Patrick Bourdet. A vállalat szakértői egy ritka radioaktív izotópban reménykednek, amely szelektív módon képes elpusztítani a daganatos sejteket. Az agresszív tumorok elleni új fegyver az ólom egyik változata: a Pb 212 izotóp. Rendkívül ritka, a hasonlóan ritka tórium fémből nyerik ki. A radioaktív fémből csak a legnagyobb atomhatalmak, köztük Franciaország rendelkezik jelentős tartalékokkal.

Radioaktív ólom a rák ellen 2011-ben az Areva Med az Alabamai Egyetem kutatóival karöltve zöld jelzést kapott az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalától a fázis 1 klinikai kísérletre a Pb 212-vel radioimmunterápia alkalmazásával. A kísérletben összesen 18 beteget kezelnek, és Bourdet elmondása szerint az eredmények rendkívül biztatók.

Ezt az optimizmust bizonyítja az is, hogy az Areva Med 2012-ben fejlesztési és gyártási megállapodást kötött a svájci Roche gyógyszervállalattal. Ezzel párhuzamosan az Areva megkezdte egy a Pb 212 gyártására szakosodott laboratórium építését Franciaországban, ahol 2013 végétől több tonnányi tóriumból az izotóp néhány nanogrammnyi mennyiségét vonják majd ki.

A jelenleg tesztelt kezelés során egy betegnek mindössze négy nanogramm Pb 212 izotópra van szüksége az egynapos kezelés során. A radioaktív izotóp úgy célozza a daganatos sejteket, hogy kémiailag kötődik egy olyan ellenanyaghoz, amely specifikus antigénjei vagy kémiai jelzései alapján felismeri a tumort. A szakértők szerint ez a rendkívül célzott rákellenes kezelés számos daganattípus ellen bevethető, még az áttéteket képző daganatok ellen is. Ráadásul pontosságának köszönhetően mellékhatásokkal sem jár.

 

Forrás: Házipatika

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nukleáris medicina
Radioizotópok orvosi alkalmazása
A radioaktivitás mostoha sorsa
Radioaktivitás az egészségügyben

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére