Menu

Atom-tengeralattjáróval kutatnák az Északi-sark ásványkincseit

 

Atom-tengeralattjáró kutatná az Északi-sark ásványkincseit - Atomenergia info
Polgári rendeltetésű atommeghajtású tengeralattjáró kifejlesztéséhez láttak hozzá orosz tudósok.

 

A Távlati Kutatások Alapja (FPI) nevű állami szervezet fizikai-műszaki projektcsoportjának vezetője, Viktor Litvinyenko elmondta, hogy a komplexumot az északi-sarkvidéken ásványkincslelőhelyek feltérképezésére készülnek használni. A legújabb fejlesztés egy olyan atom-tengeralattjáró lesz, amelynek silóiból nem rakétákat bocsátanak majd fel, hanem autonóm működésű, robotizált víz alatti berendezéseket – mondta a szakember, aki hozzátette – ezek szeizmológiai kutatásokra éppen úgy alkalmasak lesznek, mint a természeti kincsek keresésére.

Ilyen és ehhez fogható tengeralattjárót sehol máshol nem fejlesztettek még ki a világon – hangoztatta Litvinyenko, aki fontosnak találta megjegyezni azt is, hogy olyan egyedülálló technológiai megoldásokat alkalmaznak majd a munka során, amelyek a jövőben segítenek kiaknázni az északi-sarkvidéki tengeri talapzat tartalékait.

Az első polgári atommeghajtású tengeralattjáró 135,5 méter hosszú és 14,4 méter széles lesz.

Képes lesz akár a 12,6 csomós sebességre is, és négyszáz méter mélyre tud majd lemerülni. Akár kilencven napig is járhatja a tengereket anélkül, hogy ki kellene kötnie. A legénysége negyven főből áll majd.

Litvinyenko szerint jelenleg az előzetes tervezési folyamat záró szakasza zajlik a nukleáris meghajtású tengeralattjárók fejlesztésével foglalkozó orosz társaságnál, a Rubin Központi Tervezőirodánál.

Az atommeghajtású tengeralattjárók az 1950-es években jelentek meg – katonai célokkal. A Szovjetunióban a K-3 volt az első, azt 1958-ban állították hadrendbe.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére