Menu

Adnak pénzt a bankok a szélenergetikára

Adnak pénzt a bankok a szélenergetikára
Több bank is készen áll hitelt adni a Roszatom szélenergetikai beruházásaira.

 

Az orosz állami atomkonszern tavaly három, összesen 610 megawatt teljesítményű szélerőműpark dél-oroszországi építésére nyert el megbízást – ez a 2024-re tervezett teljes oroszországi szélenergetikai kapacitás mintegy hatodát jelenti.

A projekt jelentős, az értéke 1,3 milliárd euró körül van – mondta Kirill Komarov, az orosz atomóriás vezérigazgató-helyettese egy tévéinterjúban. Mint kifejtette, a végéhez közeledik a bankok versenyeztetése, és hat pénzintézet már ajánlatot is tett. A bankok a költségek mintegy nyolcvan százaléka erejéig készek hitelt nyújtani, 10 százalékig pedig rövid időre befektetőként is beszállnának a vállalkozásba, és részvényesi kölcsönnel segítenék azt.

A szélenergetikát a Roszatom olyan nem nukleáris ágazatnak tekinti, amely segítheti a konszernt a növekedésben.

A hozzá tartozó Egyesült Hőenergetikai Társaság (OTEK) néhány hete a Lagerwey holland szélerőmű-építő vállalattal kötött együttműködési megállapodást. A dokumentum egyebek közt az oroszországi szélkeréképítéshez elengedhetetlen, „kritikus technológia” átadásáról szól, és legalább 65 százalékban határozza meg a lokalizáció mértékét, vagyis azt, hogy milyen arányban vesznek részt helyi vállalatok a beruházásban. Az OTEK és a Lagerwey a tervek szerint 2017 végéig – 50-50 százalékos tulajdonaránnyal – közös vállalatot alapít.

A Roszatom becslése szerint az oroszországi szélerőművek összteljesítménye 2024-re elérheti a 3600 MW teljesítmény is. Az iparág forgalma addigra évi mintegy 200 milliárd rubel, a szélerőmű-építés, -üzemeltetés és -karbantartás piacának értéke pedig 400 milliárd rubel lehet.

 

Fotó: Mihail Voszkreszenszkij és Roszatom


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére