Menu

Amikor felfedezték az ionizáló sugárzásokat …

ionzáló sugárzás - az első röntgengépAddig nem ismert, rendkívüli áthatoló képességű ionizáló sugárzást fedezett fel 1895-ben Wilhelm Conrad Röntgen, melynek híre gyorsan elterjedt a tudományos életben. Számos alkalommal ismételték meg kísérletét, és szinte azonnal elkezdődött a sugárzások alkalmazása is.

 

Már igen korán felhívták a figyelmet a rákos sejtek pusztítására alkalmas terápiára a besugárzás segítségével. 1896-ban egy eltörött kar csontjait a röntgen felvételek segítségével illesztették össze, a New York-i elektrotechnikai világkiállításon pedig már ezrek tekinthették meg saját csontjaik röntgenképét. Az ottani eszközöket Thomas Alva Edison állította össze, de a kutatómunkákat pár hónap elteltével le kellett állíttatnia, mivel a vele dolgozó munkatársai erős szembántalmakra panaszkodtak. Az utóbbi évszázadban a diagnosztikai célú átvilágítások és a terápiás célú röntgensugárzások a gyógyászat mindennapos eszközei lettek – a jótékony hatások mellett megismerkedtek a kutatók a mellékhatásokkal is, ezért számos olyan körülményt kellett beépíteni a sugárzások alkalmazásai esetén, melyek biztonságos alkalmazást tesznek lehetővé.

A természetes radioaktivitást Becquerel fedezte fel úgy, hogy mikor fekete papírba csomagolt fényképezőlemezre urán-vegyületet helyezett, a lemez előhívását követően a minta alatt az megfeketedett. A mesterséges radioaktivitás 1934-ben, míg a mesterséges radioaktív készítmények gyártását lehetővé tevő atomreaktorok és gyorsítók 1950 körül jelentek meg, és ezt követően elindult a radioaktív készítmények tömeges felhasználása a gyógyászat és az ipar legkülönbözőbb területein. Az alkalmazások rendkívül hasznosak, de mindenképpen körültekintően kell bánni velük.

 

A sugárzások fajtái

 

Alfa-sugárzás: Az alfa-sugárzás alfa-részecskékből, azaz hélium atommagokból áll. Az alfa-részecskék pozitív töltésűek, erős mágneses térben pályájuk meggörbül. Az alfa-sugárzás néhány centiméteres levegőrétegben elnyelődik: vízbe, testszövetbe csupán néhány mikrométer mélységig képes hatolni. Az alfa-sugárzó izotópok megtalálhatók a természetben és mesterségesen is előállíthatók.

Béta-sugárzás: Elektronok áramlása a béta-sugárzás, az elektronok negatív töltésű, az alfa-részecskéknél nagyjából tízezerszer könnyebb részecskék. A testszövetbe és a vízbe kerülve, néhány milliméter mélységig képesek hatolni. A természetben is megtalálhatók és mesterségesen is képesek vagyunk előállítani a béta-sugárzást. A legtöbb béta-bomlást fotonok kísérik.

Fotonok / röntgen- és gamma-sugárzás: A röntgen- és gamma-sugarakat nagy energiájú fotonok alkotják, de a térbe kerülő fotonról nem lehet megállapítani, hogy a gamma-sugár milyen forrásból keletkezett. A röntgensugárzással leginkább az orvosi és ipari röntgenberendezésekben találkozhatunk – a gamma izotópok a természetben is előfordulnak és mesterségesen is előállíthatók. A fotonok elektromosan semlegesek.

Neutronsugárzás: A neutronok elektromosan semleges részecskék, tömegük az elektron tömegének nagyjából 1850-szerese, azaz az alfa-részecskék tömegének a negyede. A nagy energiájú gyors neutronok néhány centiméterre képesek a vízbe, illetve szövetekbe hatolni, ezen képességük nagyban függ a neutronok energiájától. Neutronsugárzással leginkább izotópos neutronforrások, neutrongenerátorok, gyorsítók és atomreaktorok mellett találkozhatunk.

Az ionizáló sugárzások energiát adnak át a testeknek, csakúgy, mint a hő- vagy fénysugarak. Ha a hősugárzást elnyelő anyag egy élő test, az energiaátadást követően hőmérsékletemelkedés érzékelhető, ám az ionizáló sugárzást az emberi test nem képes érzékelni – még a nagymértékű besugárzást sem. Az ionizáció kémiai változásokhoz, a kémiai változások a sejtek működésének megváltozásához vezetnek. Az ionizáló sugárzást a gyógyászatban megfelelően irányítva a kóros sejtek elpusztíthatók. Az ionizáló sugarak használata az egészségügyben rendkívül hasznos.

 

Fotó: hovensd.com

 

Kapcsolódó cikkeink:

Wilhelm Conrad Röntgen
Ki fedezte fel az atomenergiát?
Ionizáló sugárzás
Uránium használata a középkorban


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére