Menu

Atomerőmű – a mindennapi csoda

smolenski atomerőmű

Az atomerőmű olyan erőmű, amelyek a maghasadás vagy a magfúzió során felszabaduló hőt használják fel energiatermelésre, vagyis áram létrehozására, amelyben az atomreaktor termel hőenergiát.

 

A maghasadás elvén alapuló atomerőmű “szíve” az atomreaktor, amelyben a hasadóanyagot, főleg uránt, plutóniumot vagy tóriumot tartalmazó fűtőanyagból az atommag átalakulása során hő szabadul fel. A hőenergiát turbina alakítja át mechanikus energiává, amelyből a turbinához kapcsolt generátor segítségével fejlesztenek elektromos áramot. A reaktor aktív zónájában keletkezett hőt a primer kör hűtőközege szállítja a szekunder kör gőzfejlesztőjéhez, és az ebben létrejövő gőz hajtja meg a turbinákat. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) adatai szerint 2013 tavaszán a világ 31 országában 372,5 gigawattos összteljesítménnyel 437 darab erőmű működött, és 67 darab ilyen létesítmény állt építés alatt. A világon termelt villamos energiának mintegy 14 százaléka atomreaktorokból származik.

Az atomerőművek 3 alapvető részből épülnek fel. A reaktorból, az azt felügyelő és irányító rendszerekből, valamint a végső fázisban a villamos energiát termelő és kezelő részből.

A magegyesülést alkalmazó fúziós erőmű még egyelőre kísérleti fázisban van. A jelenleg működő atomerőművek legnagyobb előnye a fosszilis tüzelőanyagot használó erőművekkel szemben, hogy nem bocsátanak ki a légkör felmelegedését okozó gázokat.

Az atomerőművek fűtőanyaga könnyeben készletezhető, több évre előre tárolható, piaca stabil. A magas beruházási költség ellenére a hosszú, több évtizedes működés az egyik leggazdaságosabb energiatermelő móddá teszi az atomerőműveket.

Kapcsolódó cikkek:

Atomerőművek a világban
Az atomerőművek felépítése
MIR-1200 – az új orosz reaktor
Atomerőművi telephely kiválasztásának körülményei
BN-800 – Újgenerációs reaktor
Az atomenergia kulcskérdései
Atomenergia
Atomreaktor


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére