Menu

Atomipari helyzetjelentés: Kína előrelépett egy helyet

Atomipari helyzetjelentés: Kína előrelépett egy helyet - Atomenergia info

Tavaly 1,4 százalékkal nőtt a globális atomerőművi termelés, elsősorban annak köszönhetően, hogy Kínában 23 százalékos volt ez a bővülés – áll egyebek között a minden évben megjelenő World Nuclear Industry Status Report, azaz a világ atomiparának helyzetéről szóló jelentés idei kiadásában.

 

Az összeállításból kiderül, hogy – 2017 júliusi adatok szerint – 13 országban épül összesen 53 atomerőművi reaktorblokk: az első helyen Kína áll 20, a másodikon Oroszország 8, a harmadikon pedig India 6 építés alatt álló blokkal.

2016-ban összesen 3 új reaktorblokk építése kezdődött (kettő Kínában, egy pedig kínai kivitelezéssel Pakisztánban), és összesen 10 készült el (50 százalékuk szintén Kínában).

Az idei év első felében két blokkot kapcsoltak rá a nemzeti energetikai hálózatra, egyet Kínában, egyet pedig Pakisztánban. Ez utóbbiak voltak az első olyan üzembe helyezett blokkok, amelyek építése a 2011 márciusában történt fukusimai atomerőművi-baleset után indult.

A globális atomerőművi termelés 70 százalékát a „nagy ötös” – a mennyiségnek megfelelő sorrendben – az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Oroszország és Dél-Korea adja. Az első két helyezett államból kerül ki az atomerőművek által a világon termelt villamos energia 48 százaléka. Kína pedig azzal tette emlékezetessé a tavalyi évet, hogy egy helyet előrelépett az atomenergetika nemzetközi teljesítményrangsorában.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére