Menu

Az atomkölykök kulisszatitkai

Az atomkölykök tehetsége egész Európát lenyűgözi. A keszthelyi premier után Pakson, majd Prágában, Tomszkban és Moszkvában lépnek fel a gyerekek a Mi című zenés-táncos előadással.

 

A Nuclear Kids (Atomkölykök) projekt 2009-ben indult a Roszatom támogatásával. A program azokat a tehetséges gyerekeket gyűjti össze, akiknek a szülei az atomiparban dolgoznak. Mindegyikük kis, elszigetelt városból származik, ezek többsége zárt város, vagy ha nem az, meglehetősen távol esik mindentől. A gyerekek előbb egy szereplőválogatáson vesznek részt, majd azok, akiket kiválasztottak (jelenleg átlagosan tízből egy gyereknek sikerül bekerülnie a projektbe), igen rövid idő alatt létrehoznak egy musicalt. Természetesen, nincsenek teljesen magukra hagyva, segíti őket egy felnőtt szakmai csapat.

Késő este van, a keszthelyi Balaton Hotel halljában alig néhány turista lézeng, de a helyiség néhány pillanat alatt gyerekzsivajtól lesz hangos. Az Atomkölykök projektben 11 és 16 év közötti gyerekek vehetnek részt. Már véget ért a gyakorlás a színházban, ideje aludni. A gyerekek egy ideig odafigyelnek a vezetők mondandójára, és aztán … elkezdenek puszit adni egymásnak. Mindenki megölel mindenkit, és mond valamit a másiknak búcsúzóul. Hát persze, hiszen reggelig nem találkoznak!

 

Gyerekdiplomácia

Kern Tatjana, a Paksi Atomerőmű Információs Igazgatóságának asszisztense: „Az orosz atomipari dolgozókkal már volt kapcsolata Paksnak, viszont szociális, kulturális kapcsolatunk nem volt eddig. Lehet, hogy ez a projekt egy szorosabb együttműködés kezdetét jelentheti ezen a téren is. A tavaly Budapesten és Zánkán bemutatott musical nagyon tetszett nekünk, és éppen ezért ajánlottuk fel, hogy az idei kiválasztottak Magyarországon tanulják meg és gyakorolják be a musicalt. Szerettük volna a saját szemünkkel látni, hogy is zajlanak a próbák. Igaz, hogy egy ilyen projekt főként pályaorientációt jelent, de az atomkölykök projekt ugyanakkor elősegíti a gyerekdiplomácia fejlődését is. Az együtt töltött intenzív idő alatt szoros kapcsolat alakul ki a gyerekek között, amely a későbbiekben is megmarad, még akár az is előfordulhat, hogy felnőttkorig kitartanak a barátságok. Mindenesetre a másik nemzetéhez való barátságos hozzáállás meg fog maradni.”

Szergej Novikov, a Roszatom kommunikációs igazgatója is reméli, hogy az atomkölykök, a gyerekek közti barátság egy életen át megmarad. Elmondása szerint a projekt eddigi négy éve is azt mutatta, hogy „azok a gyerekek, akik olyan városokból származnak, amelyeket a térképen hiába keresnénk, ezúttal szabadon utaznak az országban – most már van hol megállniuk, különböző országokból származó barátokra tettek szert. Sokkal szocializáltabbak lettek.” A koreai Dong Hen és Hin Dzsung bolgár és orosz barátokra leltek, angolul társalogtak egymással. A nyolc magyar gyerek egy idő után már tolmács nélkül is megértette az orosz gyerekeket.

Novikov - atomkölykök projekt

 

Premier után…

Megtörtént a premier. A terem felállva tapsol, de a meghajlásokat már befejezték – a függöny legördül. És amint nem látják őket figyelő szemek, hangos, ünneplő gyerekkiáltás száll a levegőbe. A húsz napon át tartó, napi kilencórás, megfeszített munka végül sikerrel zárult. Mi lehet ennél nagyobb jutalom? A kulisszák mögött valóban valami hihetetlen dolog született. A nagy lelkesedés közepette azonban könnyek is csordultak. „Azért sírtam, mert az öröm mellett rám tört a szomorúság is: már csak két hét maradt a turnéból, és utána elválnak útjaink” – mondja a török kislány, Köker Idil.

Az Atomkölykök projekt fejlődik. A résztvevők száma nő, jelenleg már nyolcvanan vannak. A musical hossza is nőtt: míg a tavalyi alig haladta meg az egy órát, az idei már egy és háromnegyed órás lett. Az atomkölykök által kitalált forgatókönyvet idén Vlagyimir Karabanov rendező írta meg. A történet témája közel áll a gyerekekhez: a vágyak és a valóság közötti választás nehézségeiről szól. Az előadás címe is éppen emiatt: Mi. A zene is teljesen új, Grigorij Nyemirovszkij írta három héttel a próbák előtt. Egyébként a projekt ötéves történetében ez az első alkalom, hogy nem Oroszország, hanem Magyarország adott helyszínt a próbáknak. A nagyfokú segítség megkönnyítette a gyerekek munkáját, ők a Balaton mellett éppen abban a színházban gyakorolhattak, ahol végül bemutatták az előadást. Magyarországon kívül Dél-Korea is támogatta a projekt sikerét. Öt dél-koreai gyerek számára nehézséget jelentett, hogy nem volt koreai konyha, de ezt a problémát is megoldották: a nagykövetség szállította számukra a nemzeti eledelüket. Ráadásul a premier napján Jün Di Van, a nagykövetség főtitkára a projekt minden résztvevőjét megkínálta.

Vlad Tambulatov, a Sznyezsinkszből származó főszereplő elmondta, hogy már harmadik éve vesz részt a projektben. „Korábban, amikor színpadra léptem, mindig lámpalázas voltam, amit, hála a felkészítő tanároknak, sikerült legyűrnöm. Most már teljesen más vagyok.” A Szeverszkből származó Natasa Nyikolajeva már több korábbi musicalt is látott, és nagyon szeretett volna bekerülni a csapatba, mert nagyon tetszett neki a zenés-táncos előadás. Sajnos, akkor még nem volt annyi idős, hogy felvételizhessen. Viszont, ahogy betöltötte a tizenegyet, rögtön jelentkezett, és felvették. „Nagyon tetszik az itteni légkör, sok barátom lett itt. A szerepem pedig – egyenesen én vagyok!

 

Az Atomkölykök projektben szereplő gyerekek számára kinyílik a világ a szó szoros és átvitt értelmében is. Utazásaik során több országot is felkeresnek, megismerik a másik kultúráját, nemzetét, megtanulnak együttműködni és nyitottabbakká válnak embertársaik iránt, legyőzik a lámpalázukat, létrehoznak valamit, ami egyedi és maradandó élmény. Van mit tanulnunk tőlük!

 

Kapcsolódó cikkeink:

NucKids video
Csúcsot döntöttek az „atomkölykök”
Magyarországon próbálnak az atomkölykök

 

Bemutatkoztak az atomkölykök – a telepakstv 2013. 08. 03-ai tudósítása


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére