Menu

Az atomreaktor szíve

az atomreaktor szíveAz atomerőmű szíve az atomreaktor, amelynek tartálya az atomerőmű egyik leglényegesebb eleme. A legfontosabb feladata, hogy megakadályozza a radioaktív anyag kikerülését az aktív zónából.

 

Ennek a burkolatnak az állapotától függ az atomreaktor megbízható és veszélytelen működése és a reaktor üzemidejének hossza is. A nyomottvizes reaktorok tartályát folyamatosan bombázzák a neutronok, annak öregedését okozva, ezért anyagával kapcsolatban az egyik legfontosabb követelmény, hogy az minél inkább ellenálljon a radioaktív sugárzás miatt bekövetkező ridegedésnek.

Alekszej Dub professzor, az anyagkutatásokkal is foglalkozó egyik vezető orosz tudományos kutatóintézet, a CNIITMAS Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a nyomottvizes atomreaktorok működése során a reaktortartály anyagában a hegesztéseknél a neutronsugárzás anyagszerkezeti változásokat okoz, és emiatt megrövidül a reaktor biztonságos működtetésének az időtartama. Ha az anyagminőséget sikerül visszaállítani, megnő az atomreaktor élettartama. Ezt úgy tudják elérni, hogy a reaktortartályt lassan felmelegítik, egy ideig a megemelt hőmérsékleten tartják, majd lassan visszahűtik. Mindez tíz napot vesz igénybe, és ezzel a reaktor életét további húsz évvel meg lehet hosszabbítani. A nemrég kifejlesztett új típusú anyagnak köszönhetően egy négy méternél szélesebb és tíz méternél magasabb tartály esetében is el tudják végezni a hegesztést; az anyag még 300 C°-on sem rozsdásodik és a 16 megapascal nyomást is kibírja. A legjobb a kezelésben, hogy a művelet a későbbiekben újra megismételhető. Ráadásul a reaktort sem kell leszerelni, az a helyén marad, mert a felújítást végző berendezést viszik a primer körbe. Maga a szerkezet két részből áll: egyik része – amelyet a reaktor testében helyeznek el – a melegítést végzi, másik pedig kívülről szigeteli a reaktort.

A kísérleteket tovább folytatják. Az új berendezéssel várhatóan 2017-ben a balakovói és a rosztovi atomerőműben fogják először elvégezni a reaktortartályon a munkákat. A számítógépes modellezés segítségével megvizsgálható a fém viselkedése a technológiai ciklus különböző szakaszaiban, ennek segítségével javítják az anyaminőséget, hogy minőségileg a legjobb fémet kapják.

Míg az új, AESZ-2006-os típusú reaktor esetében a reaktortartály hét részből áll, a VVER-TOI reaktorhoz a CNIITMAS olyan technológiát dolgozott ki, amelynek köszönhetően négy helyen hegesztik a tartályt és az aktív zónába így nem jut varrat. Egyelőre még nem alkalmazták, de a VVER-TOI reaktorok esetében már ezt fogják használni. Már  azon is dolgoznak a szakemberek, hogy elég legyen három helyen hegeszteni a reaktortartályt.

Az ukrán Energomasszpecsztal, amely a Roszatom gépgyártó holdingja, az Atomenergomas Nyrt. része, először készített egy olyan új öntvényt, amelyet a hosszított VVER-TOI reaktor aktív zónájához használnak. A 420 tonnás öntvény Az új típusú acél használata a reaktor üzemidejét száz vagy annál több évvel is meghosszabbíthatja, a teljesítményét pedig 30-40 százalékkal növelheti meg. A fejlesztésben vezető orosz tudomány-kutató intézetek, köztük a Gidropressz tervezőiroda, a CNIITMAS, az AEM-Tyehnológii vettek részt. A kifejlesztett acél a fokozottan sugárzásálló acélok új osztályához tartozik, ami lehetővé teszi a fenti jelentős üzemidő-hosszabbítást.

 

Forrás: nuclear.ru

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére