Menu

Az első jordán atomerőmű

Az első jordán atomerőmű
Március végéig megállapodást írhat alá az első jordániai atomerőmű építéséről az arab ország és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern.

 

Haled Tukan, a jordániai atomenergetikai bizottság elnöke elmondta, hogy a létesítménynek 2022-ig kell elkészülnie. Két, egyenként ezer megawattos reaktor működik majd benne, és a Roszatom azt is vállalta, hogy az első tíz évben fűtőanyaggal látja el őket, a kiégett fűtőelemeket pedig visszaszállítják Oroszországba.

A beruházás értéke mintegy tízmilliárd dollár, és a költségek 49,9 százalékát az orosz atomóriás állja – adta hírül a tájékoztatóról beszámoló amerikai üzleti hírügynökség, a Bloomberg. Mint Leoš Tomíček, a Roszatomhoz tartozó marketingtársaság, a Rusatom Overseas alelnöke közölte, vizsgálják a lehetőségét annak, hogy Amman kérésére a cég beszáll a projekttársaságba, amely megépíti az erőművet és a tulajdonosa is lesz. Hasonló együttműködésre már van példa Finnországban – tette hozzá Tomiček, a Hanhikivi-1 atomerőmű-beruházásra utalva. A hírek szerint a közös társaságban 51 százalék maradna a jordán állam kezében.

A 2011-ben kiírt jordániai atomerőmű-tender győztesévé 2013-ban nyilvánították a Roszatomot. A megbízásra a francia Areva és a japán Mitsubishi Heavy Industries konzorciuma, az ATMEA is pályázott. Egy előzetes szerződést már tavaly szeptemberben megkötött az erőműről a Roszatom és Jordánia. Ez egyebek közt az energiapiac elemzéséről, az építési helyszín előkészítéséről és a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítéséről szól. Tavaly nyáron Dzsomart Alijev, a Rusatom Overseas vezérigazgatója azt mondta, hogy Ammannal két megállapodás aláírása várható. Az egyik a két kormány között születik meg, a másik pedig a projektfejlesztésről szól, vagyis magában foglalja, hogy a Rusatom Overseas a következő másfél-két évben kutatásokat, felméréseket végez, és előkészíti az építkezést, amelyről a tervek szerint 2016-ban szentesítenek egy újabb szerződést.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére