Menu

Az orosz nukleáris ipar napjainkban

Az orosz nukleáris ipar napjainkbanA világszínvonalú orosz nukleáris ipar kiemelkedő szereplője a világ tudományos és technológiai fejlődésének. A reaktortervezés, az atomerőművek üzemeltetése, a nukleáris üzemanyag termelés, illetve az üzemanyagciklus zárását célzó negyedik generációs reaktorok fejlesztése terén pedig vezető szerepet játszik.

 

Az atomenergetikai iparban hatalmas tapasztalatot halmoztak fel az oroszországi vállalatok. A világ első kereskedelmi célú áramtermelést szolgáló atomerőművét 1954-ben adták át. A jövőre hatvanéves, békés célú orosz atomenergetikai ipar a világ legfejlettebb dúsítótechnikájával és a legkorszerűbb nyomott vizes (VVER) reaktortípusával rendelkezik. Ez a 3+ generációs reaktortípus a világon jelenleg páratlan aktív és passzív biztonsági megoldások sorával büszkélkedhet, így például egy úgynevezett zónaolvadék csapdával is felszerelték. Az orosz VVER-blokkok megbízhatóságukat eddig 1000 reaktorévnyi hibamentes működéssel bizonyították, aminek elismeréseként külföldi megrendelések egész sorát kapja az orosz atomenergetikai ipar. Kína, India, Törökország, Banglades, Vietnam, Belorusszia orosz blokkot választott, de Finnországban és Dél-Afrikában is orosz technológiával épül a jövőben atomerőmű.

A mai orosz nukleáris ipar egy hatalmas komplexum, ami több mint 250 vállalatból és szervezetből áll. Ezek összesen mintegy 300.000 embert foglalkoztatnak. A Roszatom Állami Konszern átfogja az orosz polgári és katonai célú nukleáris ipar egészét az uránbányászattól, az urándúsításon, az erőművi berendezések tervezésén, gyártásán, üzemeltetésén át a kutatás-fejlesztésig, de a Roszatomhoz tartozik a világ egyetlen atomjégtörő flottája is.

Oroszországban jelentős atomerőmű-építési program zajlik. Jelenleg új típusú 3+ generációs nyomottvizes blokkok létesülnek a Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítésen, a Leningrádi Atomerőmű 2. kiépítése mellett a doni Rosztov közelében épül új atomerőmű, amelynek magyar vonatkozása is van. A Ganz EEG Kft. 18 nagy teljesítményű szivattyút szállított ide.

Közben készül a világ első úszó nukleáris erőműve, amely Lomonoszov akadémikus nevét viseli. Oroszország élen jár a 4. generációs reaktorok fejlesztése terén. Belojarszkban mintegy harmic éve működik már egy 600 MW-os gyorsneutronos reaktor és készül egy 800 MW-os (ugyanitt).

Jelenleg a nukleáris energetika az egyik a legfontosabb gazdasági ágazat Oroszországban. Az iparág dinamikus fejlődése az egyik legfontosabb feltétele az energetikai függetlenségnek és a fenntartható gazdasági növekedésnek.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére