Menu

Berillium exportálására is készül Oroszország

Berillium exportálására is készül Oroszország
A Szibériai Vegyi Kombinát és a tomszki műszaki egyetem kutatóinak együttműködését siker koronázta, hiszen 2015 elején Oroszország történetében először sikerült 100 gramm berilliumot előállítani.

 

A berillium stratégiai jelentőségű alkáliföldfém. Az iparban széles körben alkalmazzák, többek között az elektronikai-, a kerámia- és a fémiparban, valamint a nukleáris szektorban is. Ötvözetei rendkívül kemények, ezért repülőgépek, űrrepülők, műholdak és rakéták szerkezeti anyagaként is használják. Az elemi állapotában szürkés színű, kis fajsúlyú, kemény és rideg fém ötvözőanyagként nagy hajlítómerevsége, hőstabilitása és hővezető-képessége, illetve kis sűrűsége miatt fontos alapanyag. A fentieken kívül hőcserélőkben is használja például az atomenergetikai ipar. 1 kg berillium értéke mintegy ezer dollár.

A fejlesztés tovább folytatódik, hiszen az előzetes tervek szerint Oroszország legkésőbb 2020-ra már ipari méretekben kívánja majd előállítani e stratégiailag rendkívül fontos, egyébként igen mérgező fémet.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Jön az orosz berillium

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére