Menu

Bővül a nem atomipari termelés a CSMZ-nél

Bővül a nem atomipari termelés a CSMZ-nél - Atomenergia info

Titánt szállít a Ferrarinak, szupravezetőt a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktornak (ITER) és HighMet márkanéven kalciumból készült befecskendező-vezetéket gyárt

 

– így mutatja be a Roszatomhoz tartozó Csepcai (Csepecki) Mechanikai Művek (CSMZ) nem atomipari termékeit az orosz állami nukleáris energetikai konszern lapja, a Sztrana Roszatom (Roszatom-ország).

Az udmurtföldi Glazovban működő vállalatot, amelynek fő terméke az atomenergetikában használatos cirkónium, nemrég meglátogatta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. „A glazovi telephelyen az ágazat számára rendkívül fontos szaktudás és tevékenység összpontosul. Ezek a nukleáris fűtőanyagok, a szerkezeti anyagok, az oroszországi és a külföldi reaktorokhoz szükséges termékek gyártásával, valamint új, magas technológiájú projektekkel kapcsolatosak” – hangoztatta az orosz atomóriás első embere, aki fontosnak nevezte, hogy felmérje a vállalat kapacitását és a fejlesztéséhez szükséges befektetéseket.

A CSMZ kohászati üzemébe nyersanyagként cirkóniumpor érkezik, termékként pedig hengerlésre kész munkadarabok távoznak. Az üzem nemcsak Oroszországban, hanem az egész világon egyedülálló berendezésekkel van felszerelve. Hengerművét, amely három és fél tonnás öntvények feldolgozására is képes, kifejezetten neki tervezték. A kohászati üzemben előállított fémek nem csupán cirkóniumból, hanem titánból és hafniumból készült termékekhez és szupravezetők gyártáshoz is nyersanyagot biztosítanak – írja a vállalatot bemutató, terjedelmes beszámoló.

A hengerelt termékek gyártása komoly tudományos kutatások felhasználásával készített gépeken zajlik: itt működnek a világ legkorszerűbb, néhány mikron pontosságú megmunkálásra képes hideghengerművei, van elektrovákuumos égetőkemence, számítógép-vezérlésű sajtológép, de a csövek és rudak simítása és végső megmunkálása is automatizáltan zajlik. Az atomipar és más ágazatok számára gyártott termékek minőségellenőrzése is többlépcsős folyamat.

„A megrendelők magas szintű elvárásokat támasztanak, amiknek meg kell felelni” – mondta a CSMZ vezérigazgatója, Gyenyisz Anyiscsuk.

A Sztrana Roszatom arra is emlékeztet, hogy a nem atomipari irányzat fejlesztése érdekében 2011-ben ágazati kohászati központot hoztak létre a cégnél, amelynek bevételéből – a fejlesztési stratégia értelmében – 2030-ra hatvan százalékot a nukleáris energetikához nem kötődő termékeknek kell adniuk. Tavaly ez az arány meghaladta a harminc százalékot.

A CSMZ másik fejlesztési területének központja a tudományos kutatólaboratórium. A társaság ugyanis több innovatív terméket is gyárt. Ilyen például a HighMet márkájú, monolit kalciumból készült befecskendező-vezeték. Az ezeket gyártó üzem vezetője, Vjacseszlav Kiverin arról tájékoztatott, hogy „a nemzetközi és a hazai piacon a CSMZ tizennyolcféle kalciumgyártmánya van jelen. Ilyen széles termékskálával egyetlen másik vállalat sem rendelkezik”.

A CSMZ több mint tíz éve gyárt szupravezetőket. Szállított már belőlük a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktornak (ITER) is.

Mint Gyenyisz Anyiscsuk elmondta, ez a technológia új távlatokat nyit a társaság előtt az elektroenergetikában, a gyógyászatban, a távközlési rendszerek, illetve a geológiai kutatások területén is. A Sztrana Roszatom kiemelte, hogy a több mint háromezer embert foglalkoztató cégnél ugyancsak kiemelkedő példája a nem atomipari termelésnek az egyik európai kereskedőcéggel kötött szerződés. Ennek értelmében több mint kétmilliárd rubel (csaknem kilencmilliárd forint) értékben szállítanak glazovi titánt európai autó- és repülőgépgyártó társaságoknak, köztük a Ferrarinak, a Maseratinak és az Airbusnak.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére