Menu

Egy atomerőmű kezdetei Magyarországon

Paksi atomerőmű építése

A magyar és a szovjet kormány még 1966. december 28-án arról kötött egyezményt, hogy a Szovjetunió részt vesz egy “atomerőműnek a Magyar Népköztársaságban történő létesítésében”. Ennek eredménye a Paksi Atomerőmű, mely által termelt villamos energia meghatározó szerepet játszik hazánk gazdasági életében.

Az építkezés kormánybiztosa Szabó Benjámin volt, aki megállapította, hogy az építési javaslatot egy jól felkészült szakember gárda tette le az asztalra – ők már az ötvenes évek közepe óta készültek az atomenergia alkalmazására Magyarországon.

Az Országos Atomenergia Bizottság létrehozásáról 1955. novemberében döntöttek, mely hozzájárult ahhoz, hogy a Szovjetunióba érkező bizottság megalakuljon. Fontos tényező volt a döntéseknél, hogy legyen egy “szervezett kooperáció a villamosáram-termelés szempontjából az atomerőnek a villamosenergia-termelésben való felhasználása terén”, mely mellett javasolták egy állandó tervező központ létrehozását a kérdésben. Az Atomenergia Bizottság feladata volt, hogy az atomenergia segítségével történő villamosenergia-termelésre való felkészülés minél gördülékenyebben menjen – ezzel összefüggésben hamar elterjedjen a radioaktív izotópok alkalmazása az ipar, a mezőgazdaság és az orvosi gyakorlat terén.

A KFKI kisteljesítményű atomreaktora már 1959 végétől működik, majd Magyarország és a Szovjetunió között megállapodás is létrejött az atomenergia békés felhasználásáról. A szovjet-magyar tervkonzultáció 1961-es évében a szovjet fél még korainak ítélte a magyarországi atomerőmű megépítését.

Végül a Paksi Atomerőmű I. blokkjának üzemkezdete 1983. augusztus 10-én volt.

 

Fotó: atomeromu.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy baleset, amire emlékezni kell!
Nem osztogatnak, de nem is fosztogatnak!


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére