Menu

Egységes informatikai rendszer a rosztovi atomerőműben

Multi-D informatikai rendszerEgységes, Multi-D elnevezésű, informatikai rendszert alkalmaznak a rosztovi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának építésén, a módszer gyorsabb, pontosabb munkát eredményez - hangzott el a Roszatom vállalatai által szervezett konferencián csütörtökön Moszkvában.

 

III. Multi D Engineering címmel rendez 2013. június 13-14. között nemzetközi konferenciát Moszkvában az orosz Roszatom állami konszernhez tartozó NIAEP Nyrt. – Atomsztrojexport Zrt. egyesülés. A rendezvényen mintegy húsz ország atomenergetikai, gáz- és olajipari, illetve építési szakemberei vesznek részt. Az itt bemutatott Multi D program egy olyan egységes informatikai rendszer, amelynek segítségével naprakészen nyomon követhető a munkafolyamatok minden fázisa a tervezéstől a kivitelezésen át. Az adatbázisban minden lépést rögzítenek, beleértve azt, hogy az eszközök, berendezések tervezése, gyártása hol tart, egészen addig, hogy azt mikor és hova építették be. Mindezt egy háromdimenziós, számítógépes modell segítségével jelenítik meg. A modellen az egész beruházás nyomon követhető. A rendszer nemcsak a beépített anyagokat követi nyomon, hanem például a dolgozókat is a munkavédelmi sisakjukba épített chip segítségével, ami adatokat továbbít arról, hogy milyen munkafázissal mennyi időt tölt el a dolgozó.

A rosztovi erőműben jelenleg két, egyenként 950 megawatt teljesítményű nyomottvizes blokk üzemel, kettő építése folyik. A 3-as blokk készültsége 70 százalékos, 2014 decemberében tervezik a fizikai indítását. A 4-es 20-25 százalékos készültségen van, 2016-ban kezdi a tervek szerint az áramtermelést. A telephelyen két darab egyenként 1000 MW-os, 3+ generációs nyomottvizes blokkot építenek be. Az erőmű magyar vonatkozása, hogy tavaly a 3-as, az idén pedig a 4-es blokk számára gyárt 9-9 nagy teljesítményű keringető szivattyút a Ganz EEG Kft. összesen mintegy 26 millió euró értékben.

A rosztovi telephely-látogatást is magába foglaló tanácskozáson a vezető orosz energetikai cégek, mint a Roszenergoatom Nyrt., az Atoemenergoprojekt Nyrt., az OKBM Afrikantov Nyrt., az Inter RAO EESZ Nyrt., a Szilovije Masini Nyrt. mellett olyan neves külföldi cégek képviseltetik magukat, mint az Alstom, az Areva, a Skoda, a Toshiba, a Dassault és a Rolls Royce.

A péntek kora délutánig tartó fórum alkalmából rendezik a VII. atomenergetikai gépgyártói vásárt, amelyen orosz és külföldi beszállítók vesznek részt.

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére