Menu

Elstartolt a 28. északi-sarki turistaszezon

Elstartolt a 28. északi-sarki turistaszezon
2017. június 15-én elindult az idei első északi-sarki hajóútjára a világ legnagyobb nukleáris meghajtású jégtörője, a 50 let pobedi (A győzelem 50 éve).

 

A hajó, a többségében Ázsiából érkezett, 125 utassal a fedélzetén kelt útra. Az utóbbi években a kínaiak körében jelentősen megnőtt az érdeklődés az ilyen különleges utazások iránt – adta hírül a TASZSZ hírügynökség beszámolója. A jelentés azt is megemlíti, hogy a kezdetekben főleg nyugat-európaiak és amerikaiak adták a sarkvidéki turisták nagy részét, ma már egyre több az orosz utas is. Ebben a szezonban az arányuk már elérheti a húsz százalékot.

Pedig a jegyárak borsosak, mert a 11 napos utazás 28 ezer dollárba kerül. Ezért az összegért a hajó érinti a madárkolóniáiról és a tengeri állatok pihenőhelyeiről ismert Ferenc József-föld szigetcsoportot, az utasok körtáncot járhatnak a sarkpont körül, grillezhetnek a jégen, helikopterről gyönyörködhetnek a tájban, a legbátrabbak és a legedzettebbek pedig megmártózhatnak a Jeges-tenger vízében is.

A mostani, sorrendben a 28. északi-sarki turistaszezon –

közölték az orosz atomjégtörő-flottát üzemeltető társaságnál, a Roszatom állami atomenergetikai konszern keretében működő Roszatomflotnál. Az első csoporttal 1990. augusztus 8-án a Rosszija atomjégtörő érte el a „Föld tetejét”. Aztán egy másik hajó, a Jamal vette át a stafétát, 2008-tól pedig már csak az 50 let pobedi jár utasokkal az Északi-sarkra. A legsűrűbb szezon a 2015-ös volt, akkor a szokásos öt helyett hét utat kellett szervezni. Bár a Roszatomflot korábban a túrák leállítását tervezte, végül letett erről a szándékáról.

Az idén öt kereskedelmi célú misszió lesz, ám augusztus 17-én elindul egy hatodik csoport is, amivel a Roszatomflot veteránjai utazhatnak az Északi-sarkra abból az alkalomból, hogy az Arktika atomjégtörő a világ első hajójaként éppen negyven éve érte el a Földnek ezt a pontját.

Elstartolt a 28. északi-sarki turistaszezon - golf


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére