Menu

Történelmi emlékhely lett a debreceni atommagkutató

Történelmi emlékhely lett a debreceni atommagkutatóA fizikai kutatások kiemelkedő jelentőségű történelmi emlékhelyévé nyilvánította a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) debreceni Atommagkutató Intézetének (Atomki) főépületét az Európai Fizikai Társaság.

 

Az ezt tanúsító emléktáblát John Dudley, a társaság elnöke avatta fel pénteken Debrecenben. Emlékeztetett arra, hogy 1956 őszén ebben az épületben folytatta az intézetet megalapító Szalay Sándor és akkori doktorandusza – a mostani avatáson is jelen lévő – Csikai Gyula azokat a magfizikai kísérleteket, amelyekkel sikerült megerősíteniük a neutrínók létezését, és így igen jelentős mértékben hozzájárulni a modern fizika megalapozásához.

Pálinkás József, az MTA elnöke, az Atomki egykori igazgatója történelmi jelentőségűnek nevezte az 1956-os debreceni kísérletet, amely bekerült a tankönyvekbe is. Az akadémia elnöke méltatta Szalay Sándor és Csikai Gyula professzorok mély elkötelezettségét a fizika és a tudomány iránt, “a fizika magyarországi művelése iránt”. A két fizikus ugyanis bejárta a világot, majd hazajött és itt tette meg tudományos felfedezését – hangsúlyozta Pálinkás József.

Az avatást megelőző sajtótájékoztatón Fülöp Zsolt, az Atomki igazgatója emlékeztetett rá, hogy a neutrínók létezését Wolfgang Pauli jósolta meg 1930-ban, de 1954-ig kellett várni az első közvetlen kísérleti bizonyítékokra, amelyek végül egy igen jól felszerelt kutatási célú atomreaktornál születtek meg az Amerikai Egyesült Államokban. Az amerikai kutatók 1956. július 20-án tették közzé az eredményeiket és 1995-ben nyerték el érte a fizikai Nobel-díjat.

Szalay Sándor és Csikai Gyula alig néhány hónappal később, 1956 őszén közölte a jóval szerényebb feltételek mellett kivitelezett, ám igen szellemes kísérlete eredményeit, amelyekkel elsőként erősítették meg az amerikai kutatók felfedezését. A kísérletek során készült legjobb fényképfelvételeik hamarosan bekerültek a magfizikai tankönyvekbe, és mára az egyetemes fizikatörténet részévé váltak – tette hozzá a professzor megjegyezve, hogy a Szalay Sándor és Csikai Gyula által elért eredmények rövid időn belül világszerte ismertté és elismertté tették a két kutatót, a debreceni atommagfizikai tudományos iskolát és az MTA Atomkit egyaránt.

John Dudley professzor az MTI érdeklődésére elmondta: az Európai Fizikai Társulat új kezdeményezése történelmi emlékhellyé nyilvánítani azokat a jelentős fizikai műhelyeket, amelyekben a múltban is kiemelkedő eredmények születtek, s a jelenben is fontos kutatások folynak.

A debreceni intézet a tizedik a sorban, amely megkapta a címet, összesen 40 ilyen elismerés odaítéléséről döntött a 42 európai ország fizikus társaságát és 130 ezer fizikust tömörítő társulat – fűzte hozzá. Kroó Norbert akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat volt elnöke megjegyezte, hogy Magyarországon az Atomki az első intézmény, amelyet az európai társulat a fizikai kutatások kiemelkedő jelentőségű történelmi emlékhellyé nyilvánított.

 

Forrás: Turizmusonline

Fotó: RawLee


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére