Menu

Épülnek az új atom-tengeralattjárók

Épülnek az új atom-tengeralattjárók
Reaktorokat gyárt az épülő atommeghajtású tengeralattjárókba a Roszatom orosz állami nukleáris energetikai konszernhez tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda.

 

2019-ig tíz ilyen berendezést szerelnek össze Borej* és Jaszeny** osztályú hajók számára, ötöt pedig már leszállítottak – közölte Vitalij Petrunyin a Nyizsnyij Novgorod-i székhelyű cég igazgatóhelyettes-főkonstruktőre. Szavai szerint elsősorban ez a feladat szabja meg a társaság tevékenységének fő irányát a következő évekre.

Egy ilyen tengeralattjárót – az Alekszandr Nyevszkijről elnevezett Borej K-55 típusút – április közepén állítottak hadrendbe az orosz hadiflottánál. Legalábbis erről számolt be a TASZSZ hírügynökség, bár hivatalos bejelentést nem tettek Moszkvában. A Bulava interkontinentális ballisztikus rakétákkal is felszerelt, 170 méter hosszú, 400 méter mélyre süllyedni képes hajó a Csendes-óceáni Flottában kezdte meg a szolgálatot. Feladata a nagy távolságú tengeri járőrözés.

Az első szovjet atom-tengeralattjárót a Lenyinszkij Komszomolt viszont múzeummá alakítják át. Erről egy, a tengeri örökséggel foglalkozó nemzetközi konferencián, Kalinyingrádban beszéltek. Az 1957-ben még K-3 néven vízre bocsátott hajót 1991-ben vonták ki a hadrendből. A Murmanszk közelében működő Nyerpa hajójavító üzembe került, és jó ideig szárazdokkban tárolták, mígnem tavaly 40 millió rubelt (mai árfolyamon több mint 200 millió forintot) különítettek el arra, hogy ismét hermetikussá tegyék, és újra vízre bocsássák. Ez a munka most is folyik.

A múzeumot, amelyet a tervek szerint az északi-sarkvidéki tengeralattjáró-flotta történetének szentelnek, kész befogadni Szentpétervár, Murmanszkban pedig azt szeretnék, ha az ott már ugyancsak múzeumként szolgáló első atommeghajtású jégtörő, a Lenin mellé kerülne.

 

* A Borej osztály egy Oroszországban fejlesztett negyedik generációs, 955-ös típusú hadászati rakétahordozó tengeralattjáró-osztály, amely a tengeralattjárók klasszikus felépítését követi és formája emlékeztet a Delfin-osztályéra.

** A Jaszeny osztály orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró-osztály.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére