Menu

A finnek megtalálták a legjobb megoldást

Radioaktívhulladék-tároló - 100 emelet mélyen a föld alatt, évmilliárdos „sziklaágyban” alakítanak ki tárolót Finnországban, Olkiluoto szigetén.
100 emelet mélyen a föld alatt, évmilliárdos „sziklaágyban” alakítanak ki radioaktív hulladék-tárolót Finnországban, Olkiluoto szigetén.

 

Az ország két legnagyobb nukleáris energetikai társasága, a Fortum és a Teollisuuden Voima (TVO) már 2004-ben megkezdte a munkálatokat, és azt tervezik, hogy 2020-ra be is üzemelik a létesítményt, ahol 6500 tonna elhasznált uránt helyezhetnek el biztonságosan százezer évre.

Jelenleg a világban összesen 266 ezer tonna kiégett nukleáris fűtőelemet halmoztak fel ideiglenes tárolókban – idézte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adatait a The Wall Street Journal amerikai üzleti napilap, amely nemrég közölt cikket a finn beruházásról. A tudósok jórészt egyetértenek abban, hogy a mélygeológiai „tárolókban” lehet a legbiztonságosabban elhelyezni a radioaktív hulladékokat, ugyanakkor ezeket a törekvéseket azonban gyakran megállítja a politika. Az Amerikai Egyesült Államokban például Las Vegastól 90 kilométerre, a Yucca hegységbe terveztek ilyen létesítményt, de 2010-ben megtorpedózta a projektet egy nevadai szenátor. Németországban egy volt sóbányát akartak radioaktív anyagok elhelyezésére felhasználni, de nem kapták meg a helybeliek hozzájárulását, és kudarcba fulladtak a Japánban és Nagy-Britanniában tett hasonló kísérletek is.

Finnországban egy 1987-es törvény értelmében a helyhatóságok megvétózhatnak bármilyen nukleáris beruházást a területükön, vagyis egyetlen térségre sem lehet ráerőltetni a tárolót.

A radioaktívhulladék-kezelő társaság azonban 1992-ben megjelölt öt potenciális helyszínt, majd megversenyeztette az adott településeket a projektért és a vele járó adóbevételekért –

mondta az amerikai lapnak Matti Kojo, a Tamperei Egyetem munkatársa, a finn atompolitika szakértője. A legjobb ajánlatot végül az Olkiluotót is felügyelő Eurajoki önkormányzata tette, egyebek közt arra hivatkozva, hogy a négy finn atomerőművi blokk közül kettő a szigeten működik, egy pedig épül, vagyis ideiglenesen amúgy is ott tárolják a kiégett fűtőelemek jelentős részét.

A település ezzel évi 16 millió eurós plusz adóbevételhez jutott, ami a 65 milliós teljes költségvetéséhez képest különösen tekintélyes összeg. Futotta belőle könyvtárra, idősek otthonára, óvodákra, sportlétesítményekre, iskolafelújításra és más szociális kiadásokra is. Nem meglepő tehát, hogy a radioaktívhulladék-tárolóval kapcsolatban kételkedők aránya az 1984-es 60 százalékról 2008-ig 34 százalékra csökkent a lakosság körében. Az ágazati elemzők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a helyi támogatás nem csupán a pénznek köszönhető, hanem annak is, hogy a finnek gyakorlatias gondolkodásúak és mindig megbíztak a szakértőikben.

 

Fotó: Posiva


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére