Menu

INES Nukleáris Esemény Skála

Atomerőművekben bekövetkezett események nemzetközi skálája

 

INES Nukleáris Esemény Skála

 

 

0

Skála alatti események


ESEMÉNY:
N/A
HATÁS: a biztonság szempontjából nincs jelentőségük.

 

1

Üzemzavar


ESEMÉNY:
rendellenesség
HATÁS: a biztonsági intézkedések olyan megszegése, mely még nem jelent kockázatot sem a dolgozókra, sem a lakosságra.

 

2

Üzemzavar


ESEMÉNY:
üzemzavar
HATÁS: biztonsági következményei már lehetnek, de a dolgozók járulékos sugárterhelése nem haladja meg az éves dóziskorlátot.

 

3

Üzemzavar


ESEMÉNY:
súlyos üzemzavar
HATÁS: a dolgozók sugárterhelése meghaladja a dóziskorlátot, de a legjobban veszélyeztetett lakosság egyedei legfeljebb csak néhány tized mSv dózist kapnak.

 

4

Baleset


ESEMÉNY:
 elsősorban létesítményen belüli hatású baleset
HATÁS: ilyen rendkívüli esemény már részleges zónaolvadás következménye. A dolgozók kis részében akut egészségkárosító hatások jelentkeznek, de a legjobban veszélyeztetett lakos legfeljebb néhány mSv sugárterhelést kaphat.

 

5

Baleset


ESEMÉNY:
 telephelyen kívüli kockázattal járó baleset
HATÁS:  a reaktorzóna súlyos károsodása következtében a radioaktív izotópok olyan mennyiségben juthatnak ki a környezetbe, ami már veszélyezteti a lakosságot (1014-1015 Bq). Ebben az esetben a lakosságra vonatkozó balaset-elhárítási intézkedési terveket (BEIT-ek) részlegesen végre kell hajtani.

 

6

Baleset


ESEMÉNY:
súlyos baleset
HATÁS: amikor jelentős mennyiségű radioaktív anyag (1015-1016 Bq) kibocsátása során súlyos egészségkárosító következmények jelentkeznek. Ennek megelőzésére a BEIT-eket teljes körűen alkalmazni kell.

 

7

Baleset


ESEMÉNY:
nagyon súlyos baleset
HATÁS: amikor a reaktortartályban lévő radioaktív anyagok nagy része kijut a környezetbe (>1016 Bq). Ilyen estben fennáll a korai sugársérülés veszélye mind az atomerőműben, mind a közvetlen környezetében. A késői egészségkárosító, illetve környezeti hatások pedig nagy területen jelentkeznek.

 

 

Mi az INES?

Az INES skála a nyilvánosság felé való azonnali kommunikáció egységesen használt eszköze. Segítségével következetes módon mutatható be a nukleáris és radiológiai események és balesetek biztonsági jelentősége, kivéve a természetben is előforduló jelenségeket. A skála bármely nukleáris létesítménnyel kapcsolatos esemény bekövetkezésekor alkalmazható, mint például szállítás, radioaktív anyagok tárolása és felhasználása, radioaktív sugárforrások.

Az INES skála elsődleges célja, hogy megkönnyítse a kommunikációt és a megértést a szakmai közösség, a média és a nyilvánosság körében az események biztonsági jelentőségét illetően. A cél az, hogy a lakosság épp úgy, mint a nukleáris hatóság, pontos tájékoztatást kapjon a bejelentett események gyakoriságáról és azok lehetséges következményeiről. A skálát egy nemzetközi szakértői csoport állította össze a XX. század végén.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy baleset, amire emlékezni kell!


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére