Menu

Jön az orosz berillium

Jön az orosz berillium
A tomszki műszaki egyetem kutatói (TPU) és a Roszatomhoz tartozó Szibériai Vegyi Kombinát (SZHK) együttműködése nyomán az idei év végére lehetővé válik, hogy Oroszország maga állítsa elő az űriparban, a repülőgépiparban, de a távközlési műholdakhoz is használt stratégiai jelentőségű ritka földfémet, a berilliumot.

 

Az elemi állapotában szürkés színű, kis fajsúlyú, kemény és rideg fém ötvözőanyagként nagy hajlítómerevsége, hőstabilitása és hővezető-képessége, illetve kis sűrűsége miatt fontos alapanyag. A fenti alkalmazásokon kívül hőcserélőkben is használja például az atomenergetikai ipar.

Jelenleg a berillium legfőbb exportőrei az USA, Kína és Kazahsztán. A tervek szerint a tomszki vegyi kombinát az év végére képessé válik az első néhány százgrammnyi berillium előállítására, ipari méretekben pedig 2020-ban várható a gyártás elindítása Oroszországban, ahol Burjátiában viszonylag jelentős készletek találhatók az egyébként a csillagokban szintetizálódó és ezért az univerzumban és a Föld kérgében is ritka, egyébként nagyon mérgező alkáliföldfémből.

Forrás: RIA Novosztyi

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Új fűtőanyag az üzemanyagciklus zárásáért
Tíz éve hasít a magyar sikerműszer
Vegykonyha: így készült a legpontosabb atomóra
Napkollektor a Holdon?
Rekordtömegű öntvény a VVER-TOI reaktortartályhoz
A reaktorok matuzsálemi kort érnek meg a jövőben
Hasít a TVEL
Üveghamu a hulladékból
Atomtechnika – a sugárvédelem anyagai

 

 

 

 

 

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére