Menu

Kilépne a lítiumpiacra a Roszatom

Bejelentkezett a Chile által lítiumfeldolgozásra meghirdetett állami programra a Roszatom.

 

Az RBK gazdasági hírügynökség értesülése szerint az orosz állami atomenergetikai konszern május közepén részt vett a Frankfurtban megtartott Lithium Call Roadshow című rendezvényen. Ez az első szakasza volt annak a folyamatnak, amely során a latin-amerikai ország kormánya kiválasztja a programban részt vevő társaságokat. A Corfo és az InvestChile állami befektetési ügynökségek június végéig fogadják a pályázatokat a katódok, akkumulátor-alkatrészek és más lítiumtermékek gyártására kész cégektől. A kiválasztottakkal olyan szerződést kötnek, amely 27 évre, azaz 2044-ig biztosítja számukra a jogot arra, hogy lítium-karbonátot vásároljanak az elektronikában egyre szélesebb körben használt fém kitermelésével foglalkozó Rockwood Lithium Ltd. amerikai társaságtól.

A Roszatom több olyan együttműködési lehetőséget is vizsgál, amelynek keretében latin-amerikai országokkal közösen dolgoznának fel lítiumot

– mondta az RBK-nak az orosz atomkonszern képviselője, részletekbe azonban nem bocsátkozott, mint ahogyan a várható befektetés mértékéről sem beszélt. Azt ugyanakkor elárulta, hogy nemcsak az akkumulátorgyártás, hanem a nyersanyag, a lítium-karbonát bányászata iránt is érdeklődik a Roszatom. Az elméleti lehetősége erre is megvan, hiszen a Codelco chilei állami vállalat az idén januárban jelentette be, hogy partnert keres két lítiumlelőhely kiaknázásához.

Becslések szerint a világ lítiumkészleteinek több mint fele, mintegy 7,5 millió tonna Chilében található. Az ország tavaly 79 és félezer tonnát exportált belőle. Az okostelefonok és az elektromos autók gyártásának felfutása miatt ugyanakkor folyamatosan nő, és szakértői előrejelzések szerint öt év alatt a kettő-négyszeresére is bővülhet a kereslet e fém iránt.

 

Fotó: REUTERS/Ivan Alvarado


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére