Menu

Matrjoska védi az űrhajósokat

Matrjoska védi az űrhajósokat
Matrjoska új érzékelőket kap. Persze nem egy egymásba rakható fababasorozatról van szó, hanem arról a különleges berendezésről, amely már több mint tíz éve méri a sugárzást a nemzetközi űrállomáson.

 

A készüléket, amelyet a szakzsargonban hívnak Matrjoskának és Fantomnak is, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern gépipari vállalatcsoportja, az Atomenergomas gyártotta 2004-ben, azzal a céllal, hogy pontosan felmérjék, milyen sugárterhelés éri az űrutast. Ez ugyanis a hosszú kozmikus missziókat leginkább akadályozó tényező. „Az űrben sokkal nagyobb a háttérsugárzás, mint a Földön. Az orbitális pályán töltött fél év alatt az űrhajós akkora sugárdózist kap, amekkora a Földön száz év alatt ér egy embert” – mondta Vjacsezslav Sursakov, aki a kozmikus utazások sugárbiztonságával foglalkozó részleget vezeti az Orosz Tudományos Akadémia orvosbiológiai intézetében.

Egy, a ruhája mellén lévő zsebben minden újhajós személyes sugárzásmérőt hord. Ám a Matrjoska adataira is szükség van ahhoz, hogy részletes ajánlásokat állítsanak össze a kozmonautáknak, például arról, hogy az űrállomás melyik szekciójában legyenek aktív naptevékenység idején, hogyan kerüljék el a kritikus szintű sugárterhelést – tájékoztatott Vjacseszlav Petrov, a nukleáris ipar számára műszerek kifejlesztésével foglalkozó moszkvai tudományos kutató intézet, az Energomashoz tartozó SZNIIP főmunkatársa.

A Matrjoska ugyanis – nitrogén-, oxigén-, hidrogén- és széntartalmában – az emberi szövetekre leginkább emlékeztető anyagokból készült, a most cserére megérett mintegy ötszáz érzékelőjét pedig ott helyezték el, ahol az emberi test legfontosabb szervei vannak. A Roszatomban kifejlesztett műszer az első ilyen a világon, bár másutt is próbálnak hasonlót készíteni. Egy, az emberi felsőtestet formázó, európai készülék járt is az űrállomáson, sőt egy évet a nyílt kozmoszban töltött, de néhány esztendeje tökéletesítésre visszahozták a Földre. Most nemzetközi összefogással egy olyan berendezésen dolgoznak, amely még jobban hasonlít az emberre, még „csontok” is lesznek benne.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére