Menu

Megnyitották a NAÜ uránbankját Kazahsztánban

NAÜ uránbank nyílt Kazahsztánban - Atomenergia info
Megkezdte működését a kazahsztáni uránbank.

 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alatt működő létesítmény jelképes átadásán, a kazah fővárosban, Asztanában a közép-ázsiai szovjet utódállam elnöke, Nurszultan Nazarbajev és Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója is jelen volt.

A világ legnagyobb uránkitermelője, Kazahsztán még 2009-ben állt elő azzal a javaslattal, hogy létesítsenek a területén egy, a NAÜ égisze alatt működő, alacsony dúsítású uránt tartalékoló, nemzetközi tárolóhelyet. Az uránbank megalapításáról 2015. augusztus 27-én, Asztanában írt alá megállapodást a nemzetközi szervezet és Kazahsztán. Az elképzelés lényege az, hogy azok a NAÜ-tagállamok, amelyek saját atomenergetikai célokra nem tudnak alacsony dúsítású uránt beszerezni, a NAÜ-hoz fordulhatnak segítségért. Ehhez persze átfogó garanciális szerződést kell kötniük az atomenergia-ügynökséggel. A kérelmező országnak fizetnie kell a szolgáltatásért, és az így beszerzett uránt kizárólag békés célokra, atomerőművi üzemanyag előállítására használhatja.

Az oroszul Uszty-Kamenogorszk, kazahul pedig Oszkemen néven ismert északkelet-kazahsztáni városban működő nagy ipari üzem, a Kazatomprom kazah atomenergetikai konszernhez tartozó Ulbai Kohászati Művek területén kialakított speciális raktár létrehozására és legalább tízéves működésére mintegy 150 millió dollárt különítettek el. Kazahsztán mellett az Egyesült Államok, az Európai Unió, Norvégia, az Egyesült Arab Emirátusok és Kuvait is ott van a hozzájárulók között.

A bank egyik fő működési elve, hogy nem befolyásolhatja a nemzetközi uránpiac működését.

Éppen ezért akadnak szakértők, akik kétségbe vonják a szükségességét. Arra hivatkoznak, hogy nincs uránhiány a piacon, és a most megnyitott bankban tárolt 90 tonnás tartalék, csak jelképes mennyiség, egyetlen reaktor három-négy éves működtetésére elegendő.

 

Fotó: Xenia Voronyina


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére