Menu

MIR-1200 – az új orosz reaktor

 A MIR-1200 új orosz reaktor megalkotója, a Roszatomhoz tartozó szentpétervári Atomenergoprojekt szerint sokéves fejlesztőmunka és üzemeltetés tapasztalatait gyűjtötték össze a MIR-1200 (Modernised International Reactor) típusú nukleáris reaktorban, amelyet külföldi beruházásokhoz is ajánl az orosz állami atomipari konszern.

 

A 3+ generációs, 1200 megawatt teljesítményű berendezést – amely az AESZ-2006 néven futó, nyomottvizes reaktorok korszerűsített, továbbfejlesztett változata – nemcsak aktív, hanem passzív, azaz emberi beavatkozást és külső energiaellátást nem igénylő biztonsági rendszerekkel is felszerelték. Ezek üzemzavar, leállás esetén például képesek önállóan elvezetni a reaktorban keletkező maradékhőt, akár három napon keresztül automatikusan hűteni a blokkot. Külön hidrogénelvonó egység is működik a MIR-1200-ban, ez utóbbi segítségével elhárítható a hidrogénrobbanás, ami a fukusimai erőműbalesetet okozta. A vészhelyzetek megelőzésére, illetve kezelésére négy egymástól független és egymástól teljesen elkülönített, száz százalékos kapacitású biztonsági rendszer működik benne, vagyis még akkor sem kerül veszélybe az erőmű, ha ezek közülük három felmondja a szolgálatot.

A legfontosabb és a legújabb biztonsági elemek egyike az úgynevezett olvadékcsapda, amely nem más, mint egy a zárt reaktortérben, a reaktor alatt elhelyezett acéltartály, amely még egy zónaolvadás esetén is – mint afféle gigantikus lavór -felfogná az esetleg kiszivárgó anyagokat, így nem kerülhet radioaktív szennyeződés a környezetbe. A tartály falát különleges anyag borítja, amely meggátolja, hogy az olvadékban magreakció induljon meg, és a csapdát hűtő víz sem juthat ki a zárt térből.

A létesítmény fizikai védelme is megbízható. A reaktort kettős falú burok védi, a létesítmény vasbeton külső fala pedig még azt is kibírja, ha egy 400 tonnás repülőgép zuhan rá, sőt ellenáll a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésnek, szökőárnak, robbanásnak, hó- és jégterhelésnek vagy éppen viharos erejű szélnek is.

Az új orosz reaktor

A reaktor persze nem olcsó. Bár pontos ára az építési körülményektől függ, a hírek arról szólnak, hogy mintegy ötmilliárd euróba kerül. Ugyanakkor a kifejlesztője szerint már 15 év alatt megtérülhet a hatalmas befektetés. Márpedig a MIR-1200 tervezett üzemideje 60 év – sőt már folynak olyan vizsgálatok, amelyek alapján ezt akár nyolcvanra is ki lehet tolni -, a hatásfoka bruttó 37 százalékos, míg a teljesítménykihasználási tényezője meghaladja a 90 százalékot. A blokkok ráadásul képesek úgynevezett manőverező üzemmódban is működni, vagyis teljesítményük – a terhelés függvényében – 20 és 100 százalék között mozoghat, igaz, ha “alacsonyabb fordulatszámon” működnek, az ronthatja a gazdaságossági mutatókat.

Ilyen reaktor kerül majd Oroszországban a most épülő Leningrádi 2-es Atomerőmű (LAESZ-2) blokkjaiba, valamint a kalinyingrádi megyében épülő Baltikumi Atomerőműbe. Belaruszban most folyik a berendezés engedélyeztetése. Ugyancsak ez a modell szerepel a csehországi temelíni erőmű bővítésére a Roszatom és a Skoda cégcsoport konzorciuma által benyújtott ajánlatban, és várhatóan ezt kínálja majd a Roszatom Magyarországnak is, ha kiírják a tervezett tendert a Paksi Atomerőmű bővítésére.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vita Temelínről
Hat milliárd euró a cseh iparnak
Javíthatnak a temelíni orosz ajánlaton
Verseny Temelínért
Prága politikamentes tendert ígér
Közös céggel Temelínért


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére