Menu

NAÜ-ellenőrök hazai képzése

NAÜ-ellenőrök hazai képzése
Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatása szerint Magyarország rendszeres támogatást nyújt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszeréhez.

 

A magyar támogató program részeként a hivatal – a NAÜ-vel közösen – ismét továbbképzést tartott a NAÜ biztosítéki felügyelői számára 2015. április 20. és 24. között. A képzés célja a Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti nemzetközi helyszíni ellenőrzési tevékenységek gyakorlása volt. A Kiegészítő Jegyzőkönyv az Atomsorompó Szerződés egyezményéhez csatolt megállapodás, melyet Magyarország az elsők között, 1999-ben ratifikált és 2000 áprilisában léptetett életbe.

A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló, 1968-ban elfogadott Atomsorompó Szerződés III. 1. cikke kötelezi a szerződés nukleáris fegyverrel nem rendelkező államait, hogy valamennyi nukleáris létesítményüket helyezzék a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felügyelete alá, és az ennek érdekében szükséges biztosítéki egyezményeket kössék meg a NAÜ-vel. Magyarország 1969-ben csatlakozott az Atomsorompó Szerződéshez, és 1972-ben kötötte meg a Szerződés szerinti biztosítékok alkalmazásáról szóló egyezményt a NAÜ-vel.

A nemzetközi non-proliferációs rendszert az 1990-es években jelentős kihívások érték. Néhány állam nukleáris tevékenységet folytatott nem bejelentett létesítményben, mások bejelentett létesítményben folytattak nem bejelentett tevékenységet. Ezért a NAÜ megkezdte a biztosítéki rendszer továbbfejlesztését, aminek célja a be nem jelentett létesítmények és a be nem jelentett nukleáris tevékenységek felderítése volt.

A mostani képzés szervezését, valamint a hozzá kapcsolódó nemzeti hatósági feladatokat az OAH Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály szakemberei végezték. Az egyhetes tanfolyam során a NAÜ biztosítéki ellenőrök három munkacsoportban az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban, az Izotópkutató Intézet Kft.-nél, a Radanal Kft.-nél, a GANZ Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-nél és az RHK Kft. Mecseki Környezetvédelmi és Kutató Bázisán (az egykori uránbánya RHK Kft.-hez tartozó részén) gyakoroltak ellenőrzési szituációkat.

A képzés végén a munkacsoportok tagjai és a vezető koordinátorok beszámoltak az ellenőrzésekről és következtetéseikről a több országból érkezett oktatók és a magyar biztosítéki hatóság szakemberei előtt. Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője szerint a nemzetközi ellenőrökkel közösen végzett ellenőrzések tanulságosak voltak, az értékelések a magyar hatóság szakemberei számára is hasznos információt nyújtottak. Megköszönte a képzés előkészítését végző külföldi és hazai szakemberek értékes munkáját, és jelezte, hogy a magyar hatóság – az előző évekhez hasonlóan – jövőre is kész elvállalni a tanfolyam házigazdájának szerepét.

Fotó: OAH


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére