Menu

NDExpo Moszkvában: technológiák a fejlődésért

NDExpo Moszkvában: technológiák a fejlődésért - Atomenergia info
A Nemzeti Technológiai Kezdeményezés (NTI), vagyis a hazai és a nemzetközi piacokon is versenyképes ágazatok, fejlett technológiák és termékek támogatását szolgáló oroszországi állami program állt az idei, immár a negyedik alkalommal megrendezett NDExpo nemzetközi fórum figyelmének középpontjában.

 

A hét első felében, Moszkvában megtartott rendezvény jelszava: „Csúcstechnológia a kiegyensúlyozott fejlődéshez”.

Az idén szélesítették a programot, amelyen alapvetően a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó társaságok és partnereik kapnak lehetőséget fejlett technológiát képviselő és innovációs termékeik bemutatására. Ezúttal a szervezésbe is bekapcsolódott az egyebek közt az NTI-vel kapcsolatos tevékenységet összehangoló Stratégiai Kezdeményezések Ügynöksége (ASZI), valamint a gazdaság kulcságazatainak támogatást nyújtó Oroszországi Kockázatitőke-társaság (RVK), amellyel a rendezvény keretében együttműködési megállapodást is kötött az orosz atomkonszern. Ennek értelmében a két szervezet összefog a Roszatom tudományos-technikai és infrastrukturális bázisán alapuló technológiai és innovációs fejlesztések előremozdításában, menedzselésében.

„A fórum nemcsak arra kínál jó alkalmat, hogy megvitassuk partnereinkkel az új technológiák alkalmazásának távlatait, hanem kiterjedtebb beszélgetést is lehet folytatni az ország jövőjéről, azokról a technológiákról, amelyeknek a következő 15 vagy akár 20 évre a stabil fejlődés alapjává kell válniuk” – jelentette ki a tanácskozás megnyitásakor Kirill Komarov, a Roszatom első vezérigazgató-helyettese. Azt is megemlítette, hogy az orosz nukleáris óriás a Nemzeti Technológiai Kezdeményezés kilenc irányzatából legalább ötben érdekelt, köztük az egészségügyben, az új energetikában, a biztonságban és a robottechnikában is.

A program, így a plenáris és kerekasztal-megbeszélések iránt minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés: a több mint 600 céget, szervezetet és intézményt képviselő résztvevők száma meghaladta az 1500-at.

A szakemberek megvitathatták Oroszország innovációs és technológiai fejlődésének perspektíváit, irányait, a piaci és technológiai fejlődés tendenciáit – áll a hivatalos tájékoztatóban. Ez arra is kitért, hogy a fórum keretében megrendezett kiállításon az atomipar és más ágazatok vezető technológiai vállalatai be is mutathatták a termékeiket.

A Roszatom nukleáris fűtőelemeket gyártó cégcsoportjához, a TVEL-hez tartozó Csepecki Mechanikai Művek (CSMZ) lehetőséget kapott arra, hogy importot kiváltó fejlesztésekkel és az ipar számára készülő új anyagokkal ismertesse meg az érdeklődőket. Ezek jelentőségét jól mutatják azok az adatok, amelyeket a TVEL honlapja idézett: marketingfelmérések szerint a gazdaság vezető ágazataiban az innováció több mint 80 százalékban a merőben új technológiák és anyagok bevezetésén alapul. A CSMZ például elsajátította a titán alapú, úgynevezett intermetallikus ötvözetek gyártási technológiáját. Ezek a hőnek ellenálló anyagok különösen hasznosak lehetnek a repülőgép-hajtóművek alkatrészeinek gyártásában. Az alkalmazásukkal jelentősen javítani lehet e berendezések működtetési paraméterit, új szintre lehet emelni a hajtóműépítést, és ezzel csökkenteni az importtermékek arányát – írja a TVEL által kiadott ismertető.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére